ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι 2024: Απομάκρυνση αστέγων ενόψει Ολυμπιακών - Αντιδρούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

Παρίσι 2024: Απομάκρυνση αστέγων ενόψει Ολυμπιακών - Αντιδρούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

Αστεγος μπροστά σε βιτρίνα στο κέντρο του Παρισιού 

AP Photo/Francois Mori

Μια απάνθρωπη «επιχείρηση - σκούπα» βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Μάρτιο στο Παρίσι με σκοπό την σταδιακή απομάκρυνση των αστέγων, ενόψει της 33ης διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, το καλοκαίρι στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Για «προ-ολυμπιακό ανθρωποκυνηγητό» μιλά τόσο ο γαλλικός όσο και ο γερμανικός τύπος, ενώ φουντώνουν οι αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οπως δημοσιεύει η ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle:

Λιγότερες από 100 μέρες έμειναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εντείνονται στο Παρίσι οι προετοιμασίες της διοργάνωσης και του καλλωπισμού της πρωτεύουσας με νέα κτίρια αθλητισμού και μη, νέους χώρους πάρκινγκ αλλά και κάτι καινούργιο για τους Παριζιάνους.

Ένα νέο μέτρο για τους δρόμους κάτω από τις γέφυρες, στις αποβάθρες εκεί όπου από μήνες έχουν ριζώσει με πρόχειρα τσαντίρια ή πολύχρωμες σκηνές, οι εκατοντάδες άστεγοι νόμιμοι ή παράτυποι μετανάστες, «οι μη έχοντες μοίρα» στον ήλιο της πρωτεύουσας. Ανάμεσά τους και πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η επιχείρηση απομάκρυνσής τους εθελοντικά ή με τη βοήθεια της αστυνομίας ξεκίνησε από τον Μάρτιο και αποκτά ιδιαίτερη ένταση τελευταία. Από τα μέσα Μαρτίου, η κυβέρνηση ζήτησε από τους νομάρχες να δημιουργήσουν «προσωρινά περιφερειακά κέντρα υποδοχής» με εξαίρεση την περιοχή του Πα-ντε-Καλέ βορειοδυτικά και την Κορσική νότια.

Στόχος είναι η αποσυμφόρηση της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας. Η διαδικασία θεωρείται εθελοντική για τους άστεγους με την υπόσχεση ότι θα έχουν φροντίδα για τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε μια νέα περιοχή πιο μόνιμα, «που θα αντιστοιχεί στην κατάστασή τους».

«Το προ-ολυμπιακό ανθρωποκυνηγητό ξεκίνησε» έγραψε η γαλλική εφημερίδα «Ουμανιτέ» για τους 400 πρώτους άστεγους που απομακρύνθηκαν μέσα στη νύχτα από τις αποβάθρες του Σηκουάνα, τον Μάρτιο. Οι απομακρύνσεις συνεχίσθηκαν περιοδικά έως και προχθές για 450 άστεγους από την περιοχή Βιτρί.

«Κοινωνική κάθαρση»

Οι ανθρωπιστικοί σύλλογοι μιλούν «για κοινωνική κάθαρση». Ουσιαστικά, όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο διαχρονικό σχέδιο για τους άστεγους. Έτσι, τα λεωφορεία που έχουν επιστρατευθεί τους μεταφέρουν όπου μπορούν, σε διάφορα μέρη της επαρχίας συχνά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων όπως για παράδειγμα στο Στρασβούργο κάνοντας την εκεί δήμαρχο Φλοριάν Βαρέρας να φωνάξει με αγανάκτηση: «Αυτό δεν είναι λύση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ