ΚΟΣΜΟΣ

Σίδνεϊ: Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση - Επτά συλλήψεις υπόπτων που ετοίμαζαν επίθεση

Σίδνεϊ: Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση - Επτά συλλήψεις υπόπτων που ετοίμαζαν επίθεση

Ααστυνομικές δυνάμεις στην Αυστραλία

AP Photo/Mark Baker

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης (24/04) κοινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, μετά από επιδρομές 400 αστυνομικών στο νοτιοδυτικό Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα τις συλλήψεις επτά νεαρών.

Οι συλληφθέντες φαίνεται να συνδέονται με τον 16χρονο δράστη της επίθεσης με μαχαίρι την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή Wakeley του Σίδνεϊ που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του επισκόπου Εμμάνουελ και τον ελαφρύτερο τραυματισμό άλλων τριών ατόμων.

Η επίθεση αυτή έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως τρομοκρατική ενέργεια από τις Αυστραλιανές Αρχές και οι συλλήψεις των νεαρών έγιναν εν μέσω φόβων ότι είναι πιθανή επικείμενη επίθεση.

Ο αναπληρωτής επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ντέιβιντ Χάντσον, δήλωσε ότι «αναγνωρίστηκαν ορισμένοι συνεργάτες» για τους οποίους «»οι αρχές πίστευαν ότι δικαιολογούσαν περαιτέρω αστυνομική προσοχή και έρευνα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Επτά συλλήψεις υπόπτων που ετοίμαζαν επίθεση

Ο επίτροπος επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα άτομα αποτελούσαν σημαντική απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Ο κ. Χάντσον τόνισε πως «η έρευνα περιλάμβανε έντονο έλεγχο και παρακολούθηση των ατόμων που στοχοποιήθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες, η συμπεριφορά των οποίων οδήγησε την αστυνομία να φοβάται ότι θα θα προχωρούσαν σε πράξη βίας με ιδεολογικά κίνητρα».

«Αν διέπρατταν οποιαδήποτε πράξη, δε θα μπορούσαμε να το αποτρέψουμε και πιστεύαμε, μέσω της έρευνας, ότι ήταν πιθανό να ακολουθήσει επίθεση», επεσήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ