ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Το Εθνικό Δικαστήριο ανοίγει ξανά την υπόθεση κατασκοπείας Pegasus κατά του Σάντσεθ

Ισπανία: Το Εθνικό Δικαστήριο ανοίγει ξανά την υπόθεση κατασκοπείας Pegasus κατά του Σάντσεθ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ 

AP Photo/Darko Bandic

Ο δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Καλάμα ανοίγει εκ νέου την υπόθεση Pegasus και της κατασκοπείας στα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και των υπουργών Άμυνας, Εσωτερικών και Γεωργίας, τον Μάιο του 2021.

Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, ο Ισπανός δικαστής συμφωνεί με την προετοιμασία μιας έκθεσης εμπειρογνωμόνων από το Εθνικό Κρυπτολογικό Κέντρο για να συγκρίνει τα τεχνικά στοιχεία που συλλέχθηκαν στις γαλλικές και ισπανικές έρευνες και να καθορίσει την πατρότητα των επιθέσεων με υπολογιστή.

Οι επιτιθέμενοι άντλησαν 2,6 Gb δεδομένων από το τηλέφωνο του Ισπανού πρωθυπουργού και 9 Μb από την υπουργό Άμυνας. Η κυβέρνηση όμως δεν γνωρίζει ακόμη ποιες είναι οι κλεμμένες πληροφορίες και ο βαθμός ευαισθησίας τους.

Ο δικαστής συμφωνεί με το άνοιγμα εκ νέου της υπόθεσης αφού έλαβε ευρωπαϊκή εντολή έρευνας που εκδόθηκε από τις δικαστικές αρχές της Γαλλίας και ενσωματώνει έρευνα που διεξήχθη στη γειτονική χώρα το 2021 για πολλαπλές παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων, δικηγόρων, δημοσίων προσώπων και κυβερνητικών ενώσεων και μη, καθώς και μέλη της γαλλικής κυβέρνησης, υπουργοί και βουλευτές, με το λογισμικό Pegasus.

Στην τεκμηρίωση που παρείχε η Γαλλία, οι αρχές εξηγούν ότι προσέγγισαν την εταιρεία Grupo NSO, μια εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Ισραήλ, και η οποία έχει αναπτύξει και διαθέσει το λογισμικό PEGASUS, κατ’ αρχήν για αποκλειστική πώληση σε κρατικές οργανώσεις προκειμένου να παρακολουθούν άτομα που είναι ύποπτα για τρομοκρατία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Ομοίως, οι γαλλικές αρχές δηλώνουν ότι οι έρευνές τους στοχεύουν να ανακαλύψουν ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις μαζικές προσβολές και αυτό τους οδήγησε να ζητήσουν δικαστική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, καθώς η εταιρεία NSO αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση τηλεφώνων και δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία θα πρέπει να ζητηθεί μέσω των εργαλείων δικαστικής συνεργασίας.

Το έγγραφο που έστειλε η Γαλλία στην Ισπανία, περιλαμβάνει μια σειρά δεδομένων που μπορούν να υποδείξουν ότι ένα σύστημα έχει παραβιαστεί από έναν εισβολέα. Αυτοί οι δείκτες μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διευθύνσεις IP, ονόματα τομέα, κακόβουλα αρχεία, κίνηση δικτύου και ανώμαλη συμπεριφορά χρηστών. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και την απόκριση σε συμβάντα ασφάλειας υπολογιστών.

Στην εντολή του ο δικαστής Καλάμα εξηγεί ότι επιτρέπει να ανοίξει εκ νέου μια υπόθεση όταν εμφανιστούν νέα δεδομένα. Υπό την έννοια αυτή, θεωρεί ότι η σύγκριση των τεχνικών στοιχείων που συλλέχθηκαν στη γαλλική έρευνα με εκείνα που έλαβε το Εθνικό Κρυπτολογικό Κέντρο στις αναλύσεις εμπειρογνωμόνων των παρακολουθούμενων συσκευών του πρωθυπουργού και των τριών υπουργών μπορεί να επιτρέψει την πρόοδο στις έρευνες που πραγματοποιούνται σε μια χώρα και σε άλλη προκειμένου να προσδιοριστεί η πατρότητα αυτών των προσβολών.

Υποδομή για παγίδευση πολλών αριθμών

Ο δικαστής εξηγεί ότι οι έρευνες στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιούσε το λογισμικό PEGASUS δημιούργησε μια υποδομή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παγίδευση πολλών αριθμών.

«Ως εκ τούτου, είναι δυνατό να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των ενδείξεων που βρέθηκαν στα διαφορετικά παρακολουθούμενα τηλέφωνα για να εντοπιστεί μια μοναδική πηγή μόλυνσης», καταλήγει.

Ως κύρια διαδικασία, ο δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου συμφωνεί με την προετοιμασία έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που θα εκπονηθεί από το Εθνικό Κρυπτολογικό Κέντρο προκειμένου να συγκριθούν τα τεχνικά στοιχεία που συλλέχθηκαν στις γαλλικές και ισπανικές έρευνες και να προσδιοριστεί η πατρότητα των επιθέσεων από υπολογιστή.

Οταν ληφθεί το αποτέλεσμα αυτής της νέας εξέτασης εμπειρογνωμόνων, μπορεί να πραγματοποιηθεί ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών με τις γαλλικές αρχές και επομένως να γνωρίζουν το περιεχόμενο των πληροφοριών που τους παρείχε η εταιρεία NSO Group σχετικά με τη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου του λογισμικού .

«Όλα αυτά θα επιτρέψουν την κοινή και συντονισμένη δράση των γαλλικών και ισπανικών δικαστικών αρχών προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος είναι υπεύθυνος για την προσβολή που πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος κατασκοπείας Pegasus τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία», καταλήγει ο δικαστής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ