ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικά ΜΜΕ για την 8η Μαΐου 1945: 79 χρόνια από την ιστορική συνθηκολόγηση των Ναζί

Γερμανικά ΜΜΕ για την 8η Μαΐου 1945: 79 χρόνια από την ιστορική συνθηκολόγηση των Ναζί

Μισογκρεμισμένο το Reichstag από τους Συμμάχους που βοβμάρδισαν το Βερολίνο τον Αύγουστο του 1945, τρεις μήνες μετά την ιστορική συνθηκολόγηση των Ναζί στις 8 Μαίου του ίδιου έτους.  

AP Photo

Στην ιστορική επέτειο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εστιάζει ο γερμανικός τύπος, εστιάζοντας στη θέση της Ρωσίας τότε και τώρα. 

«Η 8η Μαΐου 2024, επέτειος του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, γιορτάζεται φέτος για τρίτη φορά στη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Το διπλό μήνυμα της 8ης Μαΐου».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Στη Γερμανία, χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες έως ότου το τέλος του πολέμου να χαρακτηριστεί εκτός από εθνική καταστροφή, ημέρα απελευθέρωσης από την κυριαρχία του εγκληματικού ναζιστικού καθεστώτος.

Για την Ουκρανία, η επέτειος συνδέθηκε με την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή και τα φρικιαστικά εγκλήματά της. Ταυτόχρονα, όμως, η ημερομηνία αυτή σηματοδοτούσε και μια νέα περίοδο ανελευθερίας υπό σοβιετική κυριαρχία.

Στη Δύση επικράτησε η πεποίθηση ότι η Ρωσία συμμερίζονταν το κύριο δίδαγμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου «ποτέ πια πόλεμος στην Ευρώπη».

Ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης όμως η αντίληψη αυτή ήταν μόνο ένα μέρος της κουλτούρας μνήμης, η οποία μονοπωλήθηκε από την θριαμβευτική νίκη επί των ναζί.

Το δράμα εκατομμυρίων θυμάτων δεν αποτέλεσε τόσο προειδοποίηση για έναν νέο πόλεμο. Χρησίμευσε πολύ περισσότερο για να υπογραμμίζει το μεγαλείο της Σοβιετικής Ένωσης.

Η επέτειος από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής μας υποχρεώνει να αντιταχθούμε αποφασιστικά στο νέο εγκληματικό πόλεμο.

Καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την Ουκρανία περισσότερο από ό,τι μέχρι σήμερα στη μάχη κατά της ρωσικής επιθετικότητας ώστε να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ