ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πάνω από εκατό μετανάστες πέρασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισήλθαν στη Γαλλία

Ιταλία: Πάνω από εκατό μετανάστες πέρασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισήλθαν στη Γαλλία
Ιταλός αστυνομικός φωτογραφίζει με το κινητό του ομάδα προσφύγων, οι οποίοι έπρόκειτο να αποβιβαστούν από το διασωστικό πλοίο Borsini του ιταλικού πολεμικού ναυτικού (Marina Militare Italiana) στον κόλπο του Παλέρμο στη Σικελία, την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 REUTERS/ Guglielmo Mangiapane

Πάνω από εκατό μετανάστες διαπέρασαν τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας στην συνοριακή ιταλική πόλη Βεντιμίλια (Ventimiglia) και κατάφεραν να εισέλθουν στο έδαφος της Γαλλίας σήμερα, γνωστοποίησε ο διοικητής της αστυνομίας της πόλης Τζόρτζο Μαρένκο (Giorgio Marenco).

Οι μετανάστες σταμάτησαν σε βραχώδη περιοχή κοντά στο λιμάνι της πόλης Μεντόν (Menton) της γαλλικής Ριβιέρας, αφότου είχαν εισέλθει στο γαλλικό έδαφος, και παραμένουν εκεί επιτηρούμενοι από άνδρες της γαλλικής αστυνομίας, ανέφερε ο Μαρένκο.

«Τόσο οι ιταλικές όσο και οι γαλλικές δυνάμεις στα σύνορα κατελήφθησαν εξαπίνης», είπε ο Μαρένκο στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ή στα γραφεία της αυτοδιοίκησης της περιφέρειας Αλπ–Μαριτίμ (Alpes–Maritimes) για να σχολιάσουν.

Βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Nice Matin εικονίζει μετανάστες να πηδούν από βράχο σε βράχο, ενώ τους καταδιώκουν αστυνομικοί με εξάρτυση που προορίζεται για την καταστολής ταραχών. Ορισμένοι βαδίζουν μέσα στο νερό.

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής πώς οι μετανάστες κατάφεραν να περάσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από την αστυνομία.


Un groupe de migrants franchit la frontière à... από nice-matin

Οι μεταναστευτικές ροές δεν σταματούν

Πολλοί από τους εκατοντάδες μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία καθημερινά έχουν στόχο να φθάσουν στη βόρεια Ευρώπη. Η βραχώδης ακτή της Βεντιμίλια μετατράπηκε πέρυσι σε αυτοσχέδιο προσωρινό καταυλισμό μεταναστών. Αργότερα, η αστυνομία τους απομάκρυνε.

Η πλειοψηφία των 94.000 και πλέον ανθρώπων που έφθασαν στις ιταλικές ακτές διά θαλάσσης φέτος ταξίδεψαν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ως τη Λιβύη. Με την έννομη τάξη να έχει καταρρεύσει στη βορειοαφρικανική χώρα, οι διακινητές χρεώνουν εκατοντάδες δολάρια για τον διάπλου, συχνά με σκάφη που σε καμία περίπτωση δεν είναι αξιόπλοα.

Βορειότερα, στην ιταλική πόλη των περίπου 24.000 κατοίκων έχει ανοίξει κέντρο υποδοχής για να στεγάσει τους εκατοντάδες μετανάστες, που κοιμούνται στο ύπαιθρο, κάτω από γέφυρες και σε αυτοσχέδια καταφύγια.

Περίπου 150 μετανάστες έφυγαν από το κέντρο στη Βεντιμίλια λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και περπάτησαν ως την ακτή, όπου παρέμειναν επί ώρες πριν κατευθυνθούν προς τη Γαλλία.

«Οι μετανάστες που καταφτάνουν στη Βεντιμίλια τα τελευταία τρία χρόνια έχουν έναν στόχο: να περάσουν στη Γαλλία», ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ο Τζόρτζο Μαρένκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ