ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδεις άμορφες μάζες μέσα στη Γη μπορεί να ευθύνονται για τους σεισμούς

Μυστηριώδεις άμορφες μάζες μέσα στη Γη μπορεί να ευθύνονται για τους σεισμούς

Η σύγκρουση της Γης με τη Θεία, όταν ο πλανήτης μας βρισκόταν ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, όπως τη φαντάστηκε καλλιτέχνης της NASA

NASA/JPL-Caltech

Οι ερευνητές υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι μια ισχυρή σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός  αρχαίου πρωτοπλανήτη στο μέγεθος του Άρη πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια μπορεί να άφησε μυστηριώδεις άμορφες μάζες θαμμένες βαθιά στο εσωτερικό της.

Ήταν μια σύγκρουση τόσο βίαιη που εκτίναξε αρκετό υλικό ώστε να δημιουργηθεί η Σελήνη. Γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος πρωτοπλανήτης ονομάστηκε Θεία (στη μυθολογία η Τιτανίδα Θεία ήταν η μητέρα της Σελήνης, θεάς του φεγγαριού).

Τώρα, σύμφωνα με το Futurism.com, οι επιστήμονες αρχίζουν επίσης να υποψιάζονται ότι αυτές οι θαμμένες άμορφες μάζες μπορεί να οδήγησαν και στην ανάπτυξη της τεκτονικής των πλακών, των γεωλογικών διεργασιών που ήταν αναπόσπαστο μέρος του σχηματισμού της ζωής στη Γη, και εξακολουθούν να προκαλούν σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων μέχρι σήμερα.

Όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, οι ερευνητές χάραξαν μια γραμμή μεταξύ των μυστηριωδών άμορφων μαζών που έμειναν πίσω από τη σύγκρουση και της σύγχρονης τεκτονικής των πλακών, η οποία τελικά διαμόρφωσε τις συνθήκες που επέτρεψαν στη ζωή να ανθίσει δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα.

«Η γιγαντιαία σύγκρουση δεν είναι μόνο η αιτία για τη Σελήνη μας, αν αυτό ισχύει, αλλά καθόρισε και τις αρχικές συνθήκες της Γης μας», δήλωσε στη Washington Post ο συν-συγγραφέας της μελέτης και γεωεπιστήμονας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας Qian Yuan.

Η ομάδα εξέτασε τις υπάρχουσες θεωρίες γύρω από αυτές τις άμορφες μάζες που είναι θαμμένες στον μανδύα του πλανήτη μας, οι οποίες αποτελούνται από διαφορετικά υλικά σε σχέση με το περιβάλλον τους, και το πώς δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά.

Ξεκίνησαν την καταβύθιση

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια μετά την πρόσκρουση, αυτές οι μάζες έδωσαν το έναυσμα για ισχυρά μανδυακά διάπειρα που ξεκίνησαν μια διαδικασία που ονομάζεται καταβύθιση, με πλάκες του φλοιού της Γης να βυθίζονται κάτω από άλλες πλάκες.

Η μελέτη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξήγηση των αρχαιότερων ορυκτών που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Γη, τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ήταν αποτέλεσμα της καταβύθισης πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ