ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική πόλωση στη Σλοβακία - Στο μικροσκόπιο των αρχών μηνύματα μίσους κατά πολιτικών

Πολιτική πόλωση στη Σλοβακία - Στο μικροσκόπιο των αρχών μηνύματα μίσους κατά πολιτικών

Ο Ρομπέρτ Φίτσο

AP Photo/Denes Erdos

Δύο 24ωρα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο που δίνε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, η κατάσταση στην Σλοβακία είναι ιδιαίτερα τεταμένη με την πολιτική πόλωση να έχει φτάσει σε ακραία σημεία.

Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι κινήσεις των σωματοφυλάκων του, που τα κρίσιμα δευτερόλεπτα διακρίνονται να έχουν μεγάλη απόσταση από τον Φίτσο.

Η κατάσταση στη Σλοβακία τείνει να γίνει άκρως επικίνδυνη, καθώς μια σπίθα είναι αρκετή για να ξεφύγει η κατάσταση πέρα από κάθε έλεγχο, μετά και τις καταγγελίες του αρχηγού του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης “Προοδευτική Σλοβακία” που υποστηρίζει ότι δέχεται μέσω διαδικτύου απειλές κατά της ζωής του, απειλές κατά της ζωής της κόρης του και κατά συνεργάτη του.

Όπως είπε συγκεκριμένα, αυτές οι απειλές προήλθαν από συγκεκριμένα άτομα, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση των αρχών, κάτι που, όπως ανέφερε, δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης. Όπως είπε, την ώρα που ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, ο λαός θα περίμενε ένα μήνυμα συμφιλίωσης από τους πολιτικούς. Αντιθέτως, όπως είπε, βλέπει συνεχείς επιθέσεις και κατηγορίες από την άλλη πλευρά.

Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη απευθύνουν έκκληση τόσο στους πολιτικούς όσο και στους πολίτες, αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να διαμορφώνουν γνώμη και άποψη μόνο αφού ενημερώνονται από αξιόπιστες πηγές, κάτι που δεν συνέβη ακόμα και μερικά λεπτά μετά την δολοφονική επίθεση της περασμένης Πέμπτης.

Οι έρευνες των αστυνομικών

Η αστυνομία ερευνά συγκεκριμένα 40 περιπτώσεις διασποράς μηνυμάτων μίσους μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΡΤNews στη Σλοβανία, ήδη σχηματίζονται δικογραφίες για τους πέντε εξ αυτών. Τέλος, ο εισαγγελέας ζήτησε να παραταθεί η κράτηση του 70 ετών δράστη.

Τον έκρινε ύποπτο φυγής και τέλεσης και άλλων αδικημάτων, την ώρα που αύριο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και πορεία στήριξης στον Ρόμπερτ Φίτσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ