ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Διέφυγε τον άμεσο κίνδυνο ο Ρόμπερτ Φίτσο - Προφυλακιστέος ο 71χρονος συγγραφέας

Σλοβακία: Διέφυγε τον άμεσο κίνδυνο ο Ρόμπερτ Φίτσο - Προφυλακιστέος ο 71χρονος συγγραφέας

Δημοσιογράφοι έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο Ρόμπερτ Φίτσο ενημερώνουν για την κατάσταση της υγείας του

AP Photo/Denes Erdos

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δεν διατρέχει πλέον άμεσο κίνδυνο, αλλά κατάσταση της υγείας του παραμένει σοβαρή. Στο μεταξύ, όπως αποφάσισε χθες, Σάββατο 18/5, το ειδικό ποινικό δικαστήριο της χώρας ο 71χρονος ύποπτος, τον οποίο οι εισαγγελείς ταυτοποίησαν ως Γιουράι Σ., θα παραμείνει υπό κράτηση μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απόπειρα δολοφονίας.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ρόμπερτ Κάλινακ σε συνέντευξη τύπου την Κυριακή (19/5), τέσσερις ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας που προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη.

«Είμαστε όλοι λίγο πιο ήρεμοι», δήλωσε έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Φίκο στην πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα της κεντρικής Σλοβακίας.

Ο Κάλινακ υπογράμμισε, ωστόσο, στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση του Φίτσο ήταν ακόμη πολύ σοβαρή για να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι οι χειρότεροι φόβοι πέρασαν προς το παρόν.

«Όταν λέγαμε ότι θέλουμε να πλησιάσουμε σε μια θετική πρόγνωση, τότε πιστεύω ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό», πρόσθεσε. «Ο πρωθυπουργός έχει απομακρυνθεί από το να κινδυνεύει η ζωή του, αλλά η κατάστασή του παραμένει σοβαρή και απαιτεί εντατική φροντίδα», κατέληξε.

Ο 59χρονος Σλοβάκος πρωθυπουργός, χτυπήθηκε από τέσσερις σφαίρες την Τετάρτη (15/5) σε μια επίθεση που σήμανε συναγερμό για την πολωμένη κατάσταση της πολιτικής στην κεντροευρωπαϊκή χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η απόπειρα δολοφονίας ήταν η πρώτη εναντίον ενός Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη για περισσότερα από 20 χρόνια.

Υπό κράτηση ο ύποπτος

Το ειδικό ποινικό δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάσισε χθες, Σάββατο, πως ο ύποπτος, τον οποίο οι εισαγγελείς ταυτοποίησαν ως Γιουράι Σ., θα παραμείνει υπό κράτηση μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απόπειρα δολοφονίας.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο 71χρονος ύποπτος είναι πρώην φρουρός σε εμπορικό κέντρο και συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών. Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα καμία επίσημη δήλωσή του , ή δικηγόρου που να τον εκπροσωπεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σουτάι Έστοκ είπε πως ο ύποπτος ήταν εξοργισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης για την Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Φίτσο έβαλε τέλος στην επίσημη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία και υιοθέτησε μια πιο φιλορωσική γραμμή στη σύγκρουση σε σχέση με τους περισσότερους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση λέει πως ο ύποπτος ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά τη νίκη του συμμάχου του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα, και πως μίλησε στην αστυνομία για τη δυσαρέσκειά του με τις κυβερνητικές αλλαγές στη δικαιοσύνη και στα δημόσια μέσα ενημέρωσης -- τις οποίες επέκριναν επίσης η αντιπολίτευση καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόπειρα δολοφονίας οδήγησε σε εκκλήσεις από όλο το πολιτικό φάσμα στη Σλοβακία για αποκλιμάκωση των εντάσεων και χαμήλωμα των τόνων στη συχνά σφοδρή ρητορική που χαρακτηρίζει τη δημόσια συζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Την Πέμπτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος Πελεγκρίνι και η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που ασκεί κριτική στον Φίτσο και θα αποχωρήσει από την προεδρία τον Ιούνιο, έκαναν έκκληση για ενότητα και κάλεσαν τους ηγέτες των κομμάτων να συμμετάσχουν σε συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης.

Ωστόσο σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στη σελίδα του στο Facebook, ο Πελεγκρίνι ανέφερε πως πιστεύει τώρα ότι πιθανόν δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για συνομιλίες -- το κυβερνών κόμμα του Φίτσο ήγειρε επίσης αμφιβολίες για τη διεξαγωγή τους τώρα.

«Οι τελευταίες ημέρες και οι συνεντεύξεις Τύπου μας έχουν δείξει πως ορισμένοι πολιτικοί είναι απλώς ανίκανοι για στοιχειώδη αυτοκριτική ακόμη και ύστερα από μια τέτοια τραγωδία», είπε ο Πελεγκρίνι.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάδευση αρνητικών αισθημάτων.

Η σλοβακική αστυνομία δήλωσε σήμερα πως προχώρησε σε τρεις προσαγωγές σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου εξέφραζαν επιδοκιμασία για την απόπειρα δολοφονίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ