ΚΟΣΜΟΣ

Τελ Αβίβ: Χιλιάδες ισραηλινοί διαδηλωτές απαιτούν παραίτηση Νετανιάχου και επιστροφή των ομήρων

Τελ Αβίβ: Χιλιάδες ισραηλινοί διαδηλωτές απαιτούν παραίτηση Νετανιάχου και επιστροφή των ομήρων

Με βασικά αιτήματα την παραίτηση Νετανιάχου και την ασφαλή επιστροφή όλων των ομήρων της Χαμάς στις οιγένειές τους διαδήλωδαν χιλιάδες ισραηλινοί πολίτες στους δρόμους του Τελ Αβίβ, το βράδυ του Σαββάτου 18/5.

AP Photo/Leo Correa

Την ώρα που βαθαίνει το πολιτικό ρήγμα μετά το τελεσίγραφο Γκαντς σε Νετανιάχου χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου (18/5) ζητώντας την παραίτηση του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους λίγες ώρες μετά την δημόσια αμφισβήτηση του Νετανιάχου από το κεντρώο μέλος του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.

Israel TEL AVIV DIADHLOSH ASTYNOMIA NERO

Με ρίψεις νερού από αύρες απάντησαν οι ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις στους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση Νετανιάχου, την επιστροφή των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου

AP Photo/Leo Correa

Παράλληλα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ απηύθυνε λόγο στο πλήθος του κόσμου στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και άμεσες, νέες εκλογές.

Οι πολίτες του Τελ Αβίβ πραγματοποιούν καθημερινές έως εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες τους τελευταίους επτά μήνες, εκφράζοντας την απόρριψη των χειρισμών του ακροδεξιού ηγέτη της χώρας στον πόλεμο στη Γάζα και, όπως δηλώνουν, την αποτυχία του να δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωση όσων αιχμαλωτίστηκαν μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023.

ISRAHL TEL AVIV DIADHLOSH POLEMOS

Να σταματήσει ο πόλεμος, να επιστρέψουν οι όμηροι και να παραιτηθεί ο Νετανιάχου ήταν τα βασικά αιτήματα των χιλιάδων ισραηλινών διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ το Σάββατο το βράδυ.

AP Photo/Leo Correa

Aπό τους διαδηλωτές δεn λείπουν και εκείνοι που ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος με χαρακτηριστικό σύνθημα: «Ρίχτε φαγητό, όχι βόμβες»:

Zωντανά το τραγούδι της Eurovision

Ενώπιον χιλιάδων ατόμων στο Τελ Αβίβ, στην καθιερωμένη σαββατιάτικη συγκέντρωση των συγγενών των απαχθέντων από τη Χαμάς και των αγνοουμένων η Έντεν Γκολάν, φετινή εκπρόσωπος του Ισραήλ στη Γιουροβίζιον, τραγούδησε χθες βράδυ το «October Rain», την αρχική βερσιόν του τραγουδιού το οποίο είχε λογοκριθεί από την EBU ως πολιτικό αναγκάζοντας το Ισραήλ να αλλάξει ένα μέρος των στίχων και να το μετονομάσει σε “Hurricane”.

To τραγούδι μιλά για το δράμα των ανθρώπων που έχασαν δικούς τους αλλά και ολόκληρου του ισραηλινού λαού από την επίθεση της Χαμάς στις επιθέσεις της 7η Οκτωβρίου.