ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Το αγκάθι της Ευρώπης

Προσφυγικό: Το αγκάθι της Ευρώπης
Πρόσφυγες σε καταυλισμό στην ΠΓΔΜ Eurokinissi/Αssociated Press

Την ώρα που τραγωδίες, όπως ο σημερινός θάνατος βρέφους σε βάρκα στη Λέσβο, τείνουν να γίνουν καθημερινή εικόνα για τους κατοίκους των ελληνικών νησιών, ενισχύεται η εκτίμηση ότι οι προσφυγικές ροές θα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Μπορεί οι ηγέτες της Ευρώπης να θεωρούν ότι οι πρωτοβουλίες τους μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, όμως όσο μεγαλώνουν τα νούμερα των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη, τόσο εντείνεται και η πεποίθηση ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων θα αποδειχθούν ανεπαρκείς.

Η Ευρώπη των 508 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ετοιμάσει σχέδιο για μετεγκατάσταση μόλις 160.000 προσφύγων στην ΕΕ, την ώρα που μόνο το Αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, χθες, ότι σε ένα χρόνο πέρασαν από τη χώρα – χρησιμοποιείται κυρίως ως χώρα transit- 200.000 πρόσφυγες.

Τη στιγμή που η ένταση στη Μέση Ανατολή αυξάνεται και χώρες όπως το Αφγανιστάν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, η Ευρώπη αποφασίζει μέτρα για την επιστροφή μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους και ενίσχυσης των εξωτερικών της συνόρων.

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που έγινε χθες στο Λουξεμβούργο, επέμεινε στο διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων. “Πρέπει να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Όσοι όμως δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο”.

Όσον αφορά την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διαμονής στην ΕΕ, ο επίτροπος Αβραμόπουλος γνωστοποίησε ότι μέσα στον Οκτώβριο έχουν δρομολογηθεί περί τις 10 πτήσεις επιστροφής. «Αυτό είναι θετικό, αλλά δεν αρκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως, όμως, μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σύνταξη ενός καταλόγου με “ασφαλείς χώρες” επαναπροώθησης σκοντάφτει στην περίπτωση της Τουρκίας καθώς αρκετές χώρας διαφωνούν με την ένταξή της στη σχετική λίστα.

Πρώτη μετεγκατάσταση στην Ευρώπη

Πραγματοποιείται σήμερα, η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη εφαρμογή αφορά τη μετεγκατάσταση μόλις 19 προσφύγων της Ερυθραίας, από την Ιταλία στη Σουηδία, και η επιχείρηση θα γίνει παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συναντήσουν, αρχικά, τους πρόσφυγες από την Ερυθραία στο αεροδρόμιο, λίγο πριν την αναχώρησή τους για τη Σουηδία, και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στη Λαμπεντούζα όπου έχει δημιουργηθεί σημείο hotspot.

«Αύριο θα είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη. Είναι μια μεγάλη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τόσο γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών μας», δήλωσε, χθες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δ. Αβραμόπουλος και Ζ. Άσελμπορν θα μεταβούν, στη συνέχεια , στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό που θα γίνει το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη, που θα γίνει υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ