ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Ο Ραϊσί ήταν εξαίρετος πολιτικός και πραγματικός φίλος της Ρωσίας

Πούτιν: Ο Ραϊσί ήταν εξαίρετος πολιτικός και πραγματικός φίλος της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τα συλλυπητήριά του στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ για τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί και δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν πραγματικό φίλο της Ρωσίας.

«Παρακαλώ, δεχθείτε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου αναφορικά με τη μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Χαμενεΐ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Σαγιέντ Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν ένας εξαίρετος πολιτικός, του οποίου ολόκληρη η ζωή ήταν αφιερωμένη στο να υπηρετεί την Πατρίδα», δήλωσε ο Πούτιν στο τηλεγράφημά του.

«Ως πραγματικός φίλος της Ρωσίας, είχε μια ανεκτίμητη προσωπική συνεισφορά στην ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να τις οδηγήσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρετίζοντας έναν πραγματικό πατριώτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας και έναν αξιόπιστο φίλο της Μόσχας.

«Στη Ρωσία ο πρόεδρος του Ιράν Ε. Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χ. Αμιραμπντολαχιάν ήταν γνωστοί, αξιόπιστοι φίλοι της χώρας μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Ο ρόλος τους στην ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς ρωσοϊρανικής συνεργασίας και πιστής σχέσης είναι ανεκτίμητος», πρόσθεσε. «Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, καθώς και σε όλον τον φίλο λαό του Ιράν. Οι σκέψεις και η καρδιά μας είναι μαζί σας αυτή τη θλιβερή στιγμή», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει ότι θα εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με το Ιράν, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στο μεταξύ και η πρεσβεία της Ρωσίας στην Τεχεράνη εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ