ΚΟΣΜΟΣ

Ντιμπέιτ Κομισιόν: Η ελληνική ερώτηση για το μεταναστευτικό και το κοινό «Iron Dome» του Μητσοτάκη

Ντιμπέιτ Κομισιόν: Η ελληνική ερώτηση για το μεταναστευτικό και το κοινό «Iron Dome» του Μητσοτάκη

Οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ

(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Η ευρωπαϊκή άμυνα και η στάση της ΕΕ απέναντι στη «σκληρή δεξιά» κυριάρχησαν στη συζήτηση του «Eurovision Debate», ανάμεσα στους πέντε υποψηφίους προέδρους της Κομισιόν. Η συζήτηση έγινε στην αίθουσα Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρουσία 900 ατόμων που παρακολούθησαν μια «σκληρή μάχη» πριν από την προσέλευση στις κάλπες περισσότερων από 370 εκατ. ψηφοφόρων.

Ωστόσο, το ντιμπέιτ που έγινε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή πολιτών, είχε απευθείας σύνδεση με οκτώ ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσά τους και η Αθήνα και μάλιστα, η συζήτηση έλαβε και έντονα ελληνικό χρώμα.

Γιατί μπορεί τα θέματα συζήτησης να ήταν: «Οικονομία και θέσεις εργασίας», «Άμυνα και ασφάλεια», «Κλίμα και περιβάλλον», «Δημοκρατία και ηγεσία», «Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική» και «Καινοτομία και τεχνολογία», ωστόσο, η πρόταση Μητσοτάκη - Τουσκ στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για κοινό ευρωπαϊκό «Iron Dome» έκλεψε το ενδιαφέρον.

Η απάντηση στο ελληνικό ερώτημα για τη μετανάστευση

Παράλληλα, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν και σε ερώτημα της Ελλάδας για τη μετανάστευση στην ΕΕ, στο οποίο απάντησαν δύο εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν στην «τηλεμαχία».

Ειδικότερα, ο Βάλτερ Μπάιερ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απάντησαν στην ερώτηση αναφορικά με τη μετανάστευση στην ΕΕ και τις χώρες - μέλη που αποτελούν πύλες εισόδου, όπως η Ελλάδα:

«Ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που προτείνετε να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχυθεί η ένταξη των μεταναστών, να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή και να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές εντάσεις σε χώρες που είναι πύλες για τη μετανάστευση εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα;»

Ο κ. Μπάιερ, από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, απάντησε: «Η κοινωνική ασφάλεια, η εκπαίδευση, η ένταξη των ανθρώπων στην αγορά εργασίας. Επιτρέψτε μου να απαντήσω με ένα προσωπικό τρόπο: Δεν έχω γνωρίσει τη γιαγιά μου γιατί πέθανε στο Άουσβιτς. Οι λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες δεν ανοίγαμε τις πόρτες τους για τους πρόσφυγες. Και τώρα τι γίνεται; Αρνούμαστε το δικαίωμα στην ατομική εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Αυτό είναι ντροπή και αίσχος. Είναι ένα όνειδος. Θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να μπορούμε να υποδεχόμαστε με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους αυτούς και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα τους».

Από την πλευρά της, η κ. Φον ντερ Λάιεν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), απάντησε: «Ποιος κρύβεται από πίσω; Το οργανωμένο οργανωμένο έγκλημα, οι διακινητές και οι δουλέμποροι. Εμείς έχουμε διεθνείς υποχρεώσεις. Αλλά από την άλλη στην Ευρώπη εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις. Όχι οι διακινητές. Αυτό είναι υψίστης σημασίας και θα πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Αυτοί που δικαιούνται να παραμένουν, θα παραμένουν. Εκείνοι που δεν δικαιούνται θα επιστρέφουν. Θα πρέπει όμως να υπάρχει νόμιμος και ασφαλής τρόπος να έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε ένα εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου, αλλά 3,7 εκατομμύρια ήρθαν νόμιμα για να εργαστούν στην Ευρώπη».

Τα σημαντικότερα σημεία από τις ομιλίες όλων των υποψηφίων:

Φον ντερ Λάιεν: Να γίνει ασπίδα ευρωάμυνας, όπως πρότεινε ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε τη σημασία να τεθούν ξεκάθαρες αρχές σε σχέση με ποιους θα υπάρξει συνεργασία μετά τις ευρωεκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι κάποιος πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν, υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του κράτους δικαίου.

«Η ασπίδα αεράμυνας για όλη την Ευρώπη, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, είναι έργο που όλοι συμφωνούμε στην Ευρώπη αλλά πρέπει να σταθούμε στην Ουκρανία που πολεμάει για τις δικές μας αξίες. Να την στηρίξουμε και μετά να ενισχύσουμε και τη δική μας άμυνα», τόνισε η κα φον ντερ Λάιεν.

Επιπλέον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι 3,7 εκατομμύρια μετανάστες εισήλθαν νόμιμα στην αγορά εργασίας από το 1 εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου. «Εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται, όχι οι διακινητές. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, όσοι δικαιούνται να παραμένουν θα παραμένουν, οι άλλοι θα επιστρέφουν.

Μάλιστα, η ίδια αναφέρθηκε στο Tik Tok Light ως παράδειγμα για το πώς μπορεί η ΕΕ να θέσει κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Σμιτ: Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά μόνο με αυτές», ανέφερε ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Νικολά Σμιτ, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τη στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Επιπλέον, σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι προέχει η ειδίκευση για να τονωθεί η αγορά εργασίας. «Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουμε την Ευρώπη κοντά στους πολίτες για να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κόσμου», τόνισε.

Στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και στο ερώτημα αν θα πρέπει να συνεχίσει η ενίσχυση στην Ουκρανία ή να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των κρατών-μελών που τέθηκε από νεαρή συμμετέχουσα, ο Νικολά Σμιτ ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν και τα δύο.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι υποστηρίζει το Σύμφωνο Μετνάστευσης αλλά χρειάζεται βελτίωση καθώς δικτάτορες όπως στην Τυνησία προωθούν μετανάστες στην έρημο. «Η γιαγιά μου πέθανε στο Άουσβιτς γιατί οι λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες δεν άνοιγαν τις πόρτες τους σε πρόσφυγες», σημείωσε.

Τέλος, τόνισε ότι ο κόσμος αλλάζει λόγω των αλγόριθμων, λέγοντας «συμφωνώ με όσα ειπώθηκαν για fake news, deep fake, αλλά και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει στο επίκεντρο να παραμένει ο άνθρωπος».


Μπάιερ: Η Ευρώπη ξοδεύει περισσότερα από την Ουκρανία για την άμυνα

Ο Βάλτερ Μπάιερ, ο Aυστριακός πολιτικός που εκπροσωπεί το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απάντησε «ναι στη διεύρυνση αλλά με σεβασμό στους εργαζόμενους και στη Δημοκρατία». «Μεγαλύτερη παρεμβατικότητα από την ΕΕ στα θέματα αντιμετώπισης της φτώχειας σημαίνει πλαφόν στα ενοίκια και απαγόρευση εξώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρώτη του τοποθέτηση.

«Η Ευρώπη ξοδεύει περισσότερα από την Ουκρανία για την άμυνα, σημείωσε σε σχετική ερώτηση ο Μπάιερ. «Εντυπωσιάζομαι που μιλάμε για ασφάλεια και ειρήνη ενώ κανείς δεν αναφέρθηκε στη Μ. Ανατολή. Πότε θα πιέσει η ΕΕ το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία, πρόσθεσε και η απάντηση της προέδρου της Κομισιόν και υποψήφιας του Λαικού Κόμματος ήταν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ η ΕΕ παραμένει πάγια υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

«Πρέπει να αποκρούσουμε και όχι να υιοθετούμε ατζέντα της ακροδεξιάς», πρόσθεσε παράλληλα.

Ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι επιβάλλεται και δημόσιος έλεγχος καθώς «οι κολοσσοί του διαδικτύου έχουν υπερκέρδη από τη συλλογή προσωπικών δεδομένων».

Γκότζι: Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία

Ο Σάντρο Γκότζι, Iταλός πολιτικός που εκπροσωπεί το Renew Europe Now, απάντησε σε σχετική ερώτηση όσον αφορά τις συνέπειες της διεύρυνσης της ΕΕ, με αναφορά στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι αδύνατη η διεύρυνση χωρίς μεταρρυθμίσεις γιατί «δεν μπορεί οι πολίτες να πληρώνουν το τίμημα».

«Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία. Γινόμαστε ουρά από τις ΗΠΑ και την Κίνα» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «για κάθε ευρώ άμυνας άλλο ένα για την εκπαίδευση».

Ο Γκόζι αμφισβήτησε επίσης την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν η οποία απάντησε: Δεν είναι ώρα να ζητάτε έργα χωρίς χρηματοδότηση. Ας δουλέψουμε μαζί».

«Δεν καταλαβαίνω το άνοιγμα της Ούρσουλα Ντερ Λάιεν σε Τζόρτζια Μελόνι ή στο ακροδεξιό VOX της Ισπανίας», επέμεινε ο Σάντρο Γκότζι.

Ιταλοί και Γάλλοι Σοσιαλιστές ψήφισαν κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης επεσήμανε ο Σάντρο Γκότζι, και πρόσθεσε: «Οταν κινδυνεύουν τούς σώζουμε. Αυτό πρέπει να κάνουμε ως Ευρωπαίοι και ξέρω καλύτερα από όλους ότι ο διχασμός των Ευρωπαίων έκανε τη Μεσόγειο νεκροταφείο».

Μάλιστα, σε σχετική ενότητα επισημάνε «να ψηφίζουμε απευθείας για πρόεδρο της Επιτροπής από το 2029».

Τέλος, ο Γκότζι, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την ψυχική υγεία των παιδιών και ζήτησε να υπάρχουν έλεγχοι διαφάνειας και για τους influencers.

Ράιντκε: Το μεγαλύτερο λάθος είναι να επιστρέψουμε στη λιτότητα

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους Πράσινους Τερί Ράιντκε, επικεντρώθηκε στην πράσινη οικονομία για να δημιουργηθούν «πράσινες δουλειές» και προειδοποίησε ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι να επιστρέψουμε στη λιτότητα.

Σε ερώτηση από 21χρονη από την Μαδρίτη για τα επόμενα βήματα στην πράσινη μετάβαση, η Ράιντκε τόνισε ότι χρειάζεται πράσινη βιομηχανική συμφωνία και επειγόντως μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

«Χρειάζεται αειφορία και βιωσιμότητα και για περιβάλλον και γεωργία και εισόδημα. Και αναδιανομή των επιδοτήσεων», είπε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ