ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα

Ισραήλ: Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα
Το Ισραήλ καλείται να... κατεβάσει τα κανόνια Associated Press

Το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε την Παρασκευή (24/5) εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής που ζήτησε έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ, ο πρόεδρος του ΔΔΔ ανακοίνωσε την απόφαση για το Ισραήλ.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται πως το Ισραήλ οφείλει άμεσα να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα προκειμένου να φύγουν από εκεί προς την Αίγυπτο οι άμαχοι. Σημειώνεται πως η απόφαση είναι άμεσα εκετελεστέα και τελεσίδικη (δεν μπορεί να κάνει έφεση το Ισραήλ).

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) δήλωσε ότι, για τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων, το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ερευνητών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ΔΔΔ ενημέρωσε το Ισραήλ ότι πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με τα μέτρα που έλαβε εντός ενός μηνός.

Ακόμη το δικαστήριο ζητά να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι τους οποίους κρατά τη Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Το Διεθνές Δικαστήριο θεωρεί ότι «είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι πολλοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους» ανέφερε στην απόφασή του.

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ανακοίνωσε πως αλλάζει την απόφαση του περασμένου Μαρτίου και διατάσσει την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Ράφα. Το αίτημα της Νότιας Αφρικής πλέον υποστηρίζεται από μία σειρά χωρών.

Στην ανάγνωση της απόφαση ο επικεφαλής δικαστής υπογράμμισε πως η «κατάσταση στη Ράφα είναι καταστροφική» και επέμεινε πως το Ισραήλ οφείλει να ανοίξει άμεσα όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να επιτρέψει την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα.

Η απόφαση έχει ληφθεί μάλιστα με τεράστια πλειοψηφία 13-2 και αποτελεί ένα μεγάλο «διπλωματικό χαστούκι» για το Ισραήλ που καλείται να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε παρατηρητές και να δώσει εξηγήσεις για τα μέτρα που έχει λάβει για να αποτρέψει τη γενοκτονία.

Το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς την ρηξικέλευθη, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή του στην πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε σήμερα το δικαστήριο (…) Αυτή η εντολή είναι ρηξικέλευθη, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική δράση του σε οποιαδήποτε περιοχή της Γάζας», ανέφερε σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο Ζέιν Ντάνγκορ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου. «Πρόκειται για ντε φάκτο έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Διατάζει το μεγαλύτερο από τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να σταματήσει την πολεμική δράση του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Πανηγυρισμοί έξω από το Δικαστήριο

Έξω από την έδρα του δικαστηρίου, είχε συγκεντρωθεί μία μικρή ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που κρατούσαν σημαίες και έπαιζαν μουσική ραπ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελεύθερης Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ έχει κατ' επανάληψη απορρίψει τις κατηγορίες της γενοκτονίας ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρησή του στη Γάζα γίνεται για λόγους αυτοάμυνας και ότι στο στόχαστρο βάζει τους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε χθες ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να καταδιώκει τη Χαμάς στη Γάζα».

Το Διεθνές Δικαστήριο είναι αρμόδιο να εξετάζει διαφορές μεταξύ των κρατών. Οι αποφάσεις του είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές, όμως έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν και δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την εφαρμογή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ