ΚΟΣΜΟΣ

Χάγη: Οι πρώτες αντιδράσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων - Αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα

Χάγη: Οι πρώτες αντιδράσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων - Αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα

To προεδρείο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Peter Dejong

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με την οποία το Ισραήλ καλείται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, πυροδότησε αντιδράσεις από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους. Άμεση  ήταν και η απάντηση του ισραηλινού στρατού ο οποίος προχώρησε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση σε νέες αεροπορικές επιδρομές.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης μιλώντας στο BBC ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που θα μας ωθήσει να διαπράξουμε μια δημόσια αυτοκτονία, γιατί αυτό ακριβώς είναι, να σταματήσουμε τον πόλεμό μας κατά της Χαμάς».

Οι υπουργοί του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου θα συνεδριάσουν αργότερα για να συζητήσουν την απόφαση, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα εμπόδιζε το Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του και να καταδιώξει τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαίρ Λαπίντ, καταδίκασε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου επειδή δεν κατάφερε να συνδέσει το αίτημά του για τερματισμό των συγκρούσεων με το αίτημα για επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, αναφέρει το Reuters.

Ο Λαπίντ, συνήθως σφοδρός επικριτής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η αποτυχία του δικαστηρίου να συνδέσει τα δύο ζητήματα αποτελεί «ηθική κατάρρευση και ηθική καταστροφή».

Από την πλευρά του ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι μετά την απόφαση του παγκόσμιου δικαστηρίου, όσοι απαιτούν από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο «απαιτούν να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει». Ο ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσθεσε: «Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε αυτό».

Στο Χ, ο Ισραηλινός υπουργός Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ έγραψε: «Η εντολή του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να έχει μόνο μία απάντηση - την κατάληψη της Ράφα, την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και τη συντριβή της Χαμάς, μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης νίκη στον πόλεμο».

Η Χαμάς αν και χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα, αλλά είπε ότι δεν είναι αρκετή και ζήτησε να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα η Χαμάς καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει την απόφαση.

Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή, που κυβερνά στη Δυτική Όχθη, χαιρέτισε και εκείνη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ), λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε στο Reuters ο Παλαιστίνιος προεδρικός εκπρόσωπος Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ