ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν από Λευκορωσία: Επανέναρξη διαλόγου με νέο ηγέτη στην Ουκρανία - Η απειλή στη Βαλτική

Πούτιν από Λευκορωσία: Επανέναρξη διαλόγου με νέο ηγέτη στην Ουκρανία - Η απειλή στη Βαλτική

Πούτιν και Λουκασένκο στη συνάντησή τους στο Μινσκ

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ρωσία και Λευκορωσία θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της βιομηχανίας και της τεχνολογίας ενόψει των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά των οικονομιών τους, ανακοίνωσαν σήμερα οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι δύο ηγέτες έκαναν δηλώσεις μετά τις διήμερες συνομιλίες που είχαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ, ενώ ο Πούτιν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Reuters λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλίων με την Ουκρανία.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ρωσία θα διαπραγματευτεί μόνο με μια νόμιμη ουκρανική ηγεσία: «Η νομιμοποίηση του σημερινού ηγέτη της Ουκρανίας τελείωσε», πρόσθεσε. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ τον διάλογο με την Ουκρανία.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο Πούτιν ανέφερε ακόμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη Λευκορωσία ότι οι συνομιλίες πρέπει να αντανακλούν τη «σημερινή πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης».

«Πυρηνικές ασκήσεις, όχι κλιμάκωση πολέμου»

Ο Πούτιν βρίσκεται στη Λευκορωσία για ένα διήμερο ταξίδι προκειμένου να υπογραμμίσει τους στενούς δεσμούς του Κρεμλίνου με τον γείτονα σύμμαχό του που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αν και οι λευκορωσικές δυνάμεις δεν συμμετείχαν άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Λευκορωσία χρησίμευσε ως εφαλτήριο για τα ρωσικά στρατεύματα που εισήλθαν στη βόρεια Ουκρανία.

Σχετικά με την «πυρηνική απειλή», ο Πούτιν απάντησε η Ρωσία πραγματοποιεί συστηματικά ασκήσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων και οι τελευταίες ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα δεν αποτελούν κλιμάκωση.

Ο Πούτιν είπε ότι η μόνη διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι στις ασκήσεις συμμετείχε η Λευκορωσία, όπου η Ρωσία είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Συνομιλίες στην Ελβετία μόνο με Ουκρανία

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για συνομιλίες που θα φιλοξενήσει η Ελβετία τον επόμενο μήνα και έχουν στόχο να ενοποιήσουν τις απόψεις διεθνώς για το πώς να δοθεί τέλος στον πόλεμο. Οι συνομιλίες συγκαλούνται με πρωτοβουλία του Ζελένσκι, που έχει δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθεί ο Πούτιν, ενώ η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία.

Μιλώντας από την Κίνα στις 17 Μαΐου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία ίσως χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες στην Ελβετία προκειμένου να πείσει μια ευρύτερη ομάδα χωρών να στηρίξουν το αίτημα του Ζελένσκι για πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. «Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε», δήλωσε ο Πούτιν στην Κίνα.

Ζελένσκι: «Ανέφικτη η ειρήνη με όρους Πούτιν»

Την ίδια στιγμή, Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ειρήνη με τους όρους του Πούτιν δεν είναι εφικτή. Έχει ορκιστεί να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Μάλιστα υπέγραψε διάταγμα το 2022 που κήρυξε επισήμως «αδύνατες» οποιεσδήποτε συνομιλίες με τον Πούτιν.

Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να γίνει όσο ο Ζελένσκι ήταν στην εξουσία, εκτός εάν η Ρωσία τον έβαζε στο περιθώριο και έκλεινε συμφωνία απευθείας με την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν σχολιάζει την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης, όπως τη χαρακτηρίζει, στην Ουκρανία, αλλά έχει κατ’ επανάληψη πει ότι η Μόσχα είναι ανοικτή στην ιδέα συνομιλιών που βασίζονται «στις νέες πραγματικότητες στο έδαφος».

Στο παρελθόν, το Κίεβο έχει απορρίψει την υποτιθέμενη ετοιμότητα της Ρωσίας για συνομιλίες ως μια προσπάθεια να μετατεθεί σε αυτό η ευθύνη για τον πόλεμο.

Ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «σταμάτησαν» μια ρωσική χερσαία επίθεση από το να προχωρήσει περαιτέρω στο βορειοανατολικό Χάρκοβο, ανακοίνωσε το γενικό τους επιτελείο, και έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση.

«Οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στον τομέα του Χάρκοβο και διεξάγουν αντεπιθέσεις», ανέφερε ο στρατός σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν σταματήσει την προέλασή τους στο Χάρκοβο, τα στρατεύματα της Μόσχας ενίσχυαν τις επιθέσεις τους σε άλλα τμήματα της πρώτης γραμμής του ρωσοουκρανικού μετώπου.

Politico: «Κώδωνας του κινδύνου» στη Βαλτική

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Politico κάνει λόγο για... κώδωνα του κινδύνου στη Βαλτική, τονίζοντας ότι η ΕΕ απαιτεί από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για τη μονομερή οριοθέτηση του ποταμού Νάρβα στα σύνορα Εσθονίας - Ρωσίας.

Μόλις μία ημέρα αφότου το υπουργείο Άμυνας του Κρεμλίνου διέψευσε ότι στοχεύει την επαναχάραξη των συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα, Ρώσοι συνοριοφύλακες αφαίρεσαν περισσότερες από 20 σημαδούρες στον ποταμό.

Ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν την κίνηση αυτή ως πράξη προκλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας έναντι των γειτόνων της: «Αυτό το συνοριακό περιστατικό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου υβριδικών ενεργειών της Ρωσίας, μεταξύ άλλων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», ανέφερε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωσή του την Παρασκευή.

«Περιμένουμε εξηγήσεις από τη Ρωσία»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει εξηγήσεις από τη Ρωσία σχετικά με την απομάκρυνση των σημαδούρων και την άμεση επιστροφή τους», ανέφερε. Κάθε άνοιξη, η Εσθονία και η Ρωσία εγκαθιστούν σημαδούρες στον ποταμό Νάρβα για να σηματοδοτήσουν τα σύνορα, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αξιωματούχος της εσθονικής συνοριοφυλακής, Ερικ Πούργκελ. Καθώς η κοίτη του ποταμού αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, και οι δύο χώρες πρέπει να αναθεωρούν κάθε χρόνο το δίαυλο.

Φέτος, η Ρωσία ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τις θέσεις περίπου των μισών από τις 250 συνοριακές σημαδούρες. Η Εσθονία εγκατέστησε τις σημαδούρες μετά τη συνθήκη για τα κρατικά σύνορα και τη συμφωνία για την τοποθέτηση των σημαδούρων που συνήφθη μεταξύ των συνοριακών υπηρεσιών το 2022. Οι πρώτες 50 σημαδούρες εγκαταστάθηκαν στις 13 Μαΐου και η Ρωσία αφαίρεσε περίπου τις μισές από αυτές. Η Εσθονία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσεις για αυτό που χαρακτήρισε ως «προκλητικό συνοριακό περιστατικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ