ΚΟΣΜΟΣ

DW: Η επόμενη ημέρα στη Γάζα - Ο ρόλος του ΟΗΕ

DW: Η επόμενη ημέρα στη Γάζα - Ο ρόλος του ΟΗΕ

Ισραηλινοί στρατιώτες κινούνται με τανκ κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας

(AP Photo/Leo Correa)

Έδαφος δείχνει να κερδίζει η πρόταση για έναν πολυεθνικό μηχανισμό διακυβέρνησης υπό την εποπτεία του ΟΗΕ στη Γάζα, την ώρα που οι διεθνείς επαφές για την επόμενη ημέρα συνεχίζονται, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και την έναρξη του πολέμου στην Εγγύς Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου του 2023 το Ισραήλ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά οποιονδήποτε διοικητικό ρόλο της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή ισραηλινής διακυβέρνησης στα παλαιστινιακά εδάφη. Το αδιέξοδο περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, επειδή οι αραβικές χώρες της περιοχής κρίνουν ως απαραίτητη τη συμμετοχή των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στον δρόμο για τη λύση των δύο κρατών, σημειώνει η DW.

Οι έξι στόχοι

Αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ έθεσε την 8η Ιουνίου ως προθεσμία στον πρωθυπουργό Νετανιάχου για την έγκριση ενός δικού του μεταπολεμικού σχεδίου δράσης για τη Γάζα από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, το σχέδιο προβλέπει την επίτευξη έξι στόχων, μεταξύ των οποίων την επιστροφή των ομήρων, το τέλος της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα, την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα από το Ισραήλ. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού πολιτικής διακυβέρνησης για τη Γάζα, ο οποίος θα περιλαμβάνει αμερικανικές, ευρωπαϊκές, αραβικές και παλαιστινιακές ομάδες από κοινού με ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, αποκλείοντας ρητά τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Νιλ Κιούλιαμ από το Πρόγραμμα για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη δεξαμενή σκέψης Chatham House, με έδρα το Λονδίνο, δηλώνει σχετικά στην DW: «Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει μια διοίκηση στη Γάζα χωρίς να διατηρήσει μια ισχυρή προωθημένη στρατιωτική παρουσία του στο εσωτερικό της».

Στον «πάγο» η εξομάλυνση σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας

Εν τω μεταξύ η Σαουδική Αραβία, η οποία βρισκόταν σε διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ μέχρι την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, συμφώνησε σε μια πρώτη εκδοχή σχεδίου για ευρείες συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσιγκτον, οι οποίες περιλαμβάνουν «αναβάθμιση» των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τονίστηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη για μια «αξιόπιστη πορεία στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Ο ειδικός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων ECFR για τη Μέση Ανατολή, Χιου Λόβατ, δήλωσε στην DW: «Μέχρι στιγμής η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρνηθεί να προσφέρει έστω και το ελάχιστο που θα απαιτούσε η Σαουδική Αραβία για μια συμφωνία. Όπως για παράδειγμα να δεσμευτεί για συνομιλίες με απώτερο στόχο ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος».

O ειδικός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων θεωρεί την πρόταση για μια πολυεθνική δύναμη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ ως το πιο ρεαλιστικό σχέδιο για τη σταθεροποίηση της Γάζας μετά την κατάπαυση του πυρός, εφόσον, όπως τονίζει, συνδυαστεί με μια νέα διπλωματική πορεία υπέρ της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης. Εκτιμά μάλιστα ότι: «κατά κάποιον τρόπο, αυτό οδηγεί στην πλήρη περιφερειακή ενσωμάτωση του Ισραήλ. Ακόμη και αν απομένουν σημαντικά εμπόδια, πρόκειται για σημαντικό σημείο εκκίνησης για έναν μελλοντικό διάλογο

OHE: Όλες οι πλευρές να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) είναι «δεσμευτικές» και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένει ότι όλες οι πλευρές θα συμμορφωθούν «δεόντως» με αυτές, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπός του, μετά την εντολή που δόθηκε στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα.

«Σημειώνοντας» τις αποφάσεις του ΔΔ που διατάσσει να σταματήσει η ισραηλινή επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, να επιτραπεί η απρόσκοπτη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν οι όμηροι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον Χάρτη και το καταστατικό του Δικαστηρίου, οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι τα μέρη θα συμμορφωθούν ως οφείλουν με τις εντολές του Δικαστηρίου», είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Το Ισραήλ αντέδρασε νωρίτερα στην απόφαση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας υπαρξιακός κίνδυνος για «τον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό» στη Ράφα.

«Το Ισραήλ δεν διεξάγει και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη της Ράφα που δημιουργούν συνθήκες διαβίωσης ικανές να οδηγήσουν στην καταστροφή του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού, εν όλω ή εν μέρει», διαβεβαίωσε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού το υπουργείο Εξωτερικών και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ