ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Ποια θα είναι η απάντηση της ΕΕ στην εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ

Μπορέλ: Ποια θα είναι η απάντηση της ΕΕ στην εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ

AP

Η ΕΕ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον σεβασμό της υποστήριξης διεθνών θεσμών του κράτους δικαίου και στην υποστήριξή της για το Ισραήλ , δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στην εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση του στρατού του στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας.

«Ποια θα είναι η απάντηση (της ΕΕ) στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην υποστήριξη προς διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή την υποστήριξή μας προς το Ισραήλ», δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης στη Φλωρεντία.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε την Παρασκευή (24/5) εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής που ζήτησε έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ, ο πρόεδρος του ΔΔΔ ανακοίνωσε την απόφαση για το Ισραήλ.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται πως το Ισραήλ οφείλει άμεσα να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα προκειμένου να φύγουν από εκεί προς την Αίγυπτο οι άμαχοι. Σημειώνεται πως η απόφαση είναι άμεσα εκετελεστέα και τελεσίδικη (δεν μπορεί να κάνει έφεση το Ισραήλ).

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) δήλωσε ότι, για τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων, το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ερευνητών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ΔΔΔ ενημέρωσε το Ισραήλ ότι πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με τα μέτρα που έλαβε εντός ενός μηνός.

Ακόμη το δικαστήριο ζητά να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι τους οποίους κρατά τη Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Το Διεθνές Δικαστήριο θεωρεί ότι «είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι πολλοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους» ανέφερε στην απόφασή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ