ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 21 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από ανεμοστρόβιλους - Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

ΗΠΑ: 21 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από ανεμοστρόβιλους - Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Κατεστραμμένα σπίτια από τους ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ

AP Photo/Julio Cortez

Τραγικός είναι ο απολογισμός από το πέρασμα ανεμοστρόβιλων στις Κεντρικές ΗΠΑ. 

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μετά τις ισχυρές καταιγίδες που άφησαν πίσω τους ίχνη καταστροφής.

Οι καταιγίδες, οι οποίες ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα και συνεχίστηκαν την Κυριακή, προκάλεσαν τις μεγαλύτερες ζημιές τους σε μια περιοχή που εκτείνεται από τα βόρεια του Ντάλας έως τη βορειοδυτική γωνία του Αρκάνσας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στο Αρκάνσας, το Μιζούρι και το Τέξας, την Κυριακή, σύμφωνα με τον ιστότοπο poweroutages.us.

Επτά θάνατοι αναφέρθηκαν στην κομητεία Κουκ του Τέξας, κοντά στα σύνορα με την Οκλαχόμα, μετά από ανεμοστρόβιλο που σάρωσε μια αγροτική περιοχή κοντά σε πάρκο τροχόσπιτων το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Ο σερίφης της κομητείας Κουκ, Ρέι Σάπιγκτον, δήλωσε ότι δύο παιδιά, ηλικίας δύο και πέντε ετών, ήταν μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους, ενώ αναφέρθηκαν επίσης πολυάριθμοι τραυματισμοί.

Είπε ότι ορισμένα από τα πολλά τροχόσπιτα στην περιοχή «εξαφανίστηκαν εντελώς», ενώ άλλα υπέστησαν τεράστιες ζημιές από την καταιγίδα, η οποία άφησε ένα μονοπάτι καταστροφής πλάτους ενός τετάρτου του μιλίου για τρία έως τέσσερα μίλια.

«Έχει μείνει μόνο ένα μονοπάτι από συντρίμμια», είπε. "Η καταστροφή είναι αρκετά σοβαρή».

Περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότερα από 200 σπίτια και κατασκευές καταστράφηκαν από τις καταιγίδες, δήλωσε ο κ. Άμποτ, ο οποίος μιλούσε από τη μικρή αγροτική κοινότητα Valley View.

Η περιοχή ήταν από τις πιο σκληρά πληγείσες, με ανέμους που εκτιμάται ότι έφτασαν τα 217 χλμ/ώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες

Ο Κέβιν Ντοράντες, 20 ετών, είπε ότι συνάντησε έναν πατέρα και έναν γιο παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια και ότι φίλοι και γείτονες εργάστηκαν για να τους βγάλουν έξω.

«Είχαν τις αισθήσεις τους αλλά ήταν σοβαρά τραυματισμένοι», είπε. «Το πόδι του πατέρα είχε σπάσει».

Είπε ότι κατάφεραν να μεταφέρουν τον πατέρα πάνω σε ένα στρώμα σε ένα φορτηγό και αυτός και ο γιος του οδηγήθηκαν σε ένα κοντινό ασθενοφόρο.

Ο Χιούγκο Πάρα είπε ότι βρήκε καταφύγιο μαζί με περίπου 40 έως 50 άτομα στην τουαλέτα μιας στάσης φορτηγών κοντά στο Valley View, καθώς η καταιγίδα έκοψε την οροφή και τους τοίχους του κτιρίου, καταστρέφοντας μεταλλικές δοκούς και αφήνοντας κακοποιημένα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ.

«Ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψω είναι ότι ο άνεμος προσπάθησε να μας ξεριζώσει από τα μπάνια», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ