ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το 1,7 δισ. από τις ΗΠΑ δεν συνδέεται με το πυρηνικό πρόγραμμα

Ιράν: Το 1,7 δισ. από τις ΗΠΑ δεν συνδέεται με το πυρηνικό πρόγραμμα
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί (Hassan Rouhani), ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (Ayatollah Ali Khamenei) και πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί (Ali Larijani) παραβρίσκονται σε συνάντηση με αξιωματούχους και πρέσβεις ισλαμικών κρατών στην Τεχεράνη, την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 President.ir/Handout via REUTERS

Ανώτερος αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε σήμερα ότι το ποσό του 1,7 δισ. δολαρίων που μετέφεραν οι ΗΠΑ στo Ιράν τον Ιανουάριο οφειλόταν στη χώρα του από την Ουάσινγκτον ήδη πριν από την επανάσταση του 1979. 

Η δήλωση αυτή ταυτίζεται με την εκδοχή του Λευκού Οίκου, ότι δηλαδή η καταβολή των χρημάτων δεν συνδεόταν με τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ή την απελευθέρωση Αμερικανών κρατούμενων.

Την περασμένη Τετάρτη, το State Department επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν αμέσως μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την απελευθέρωση πέντε κρατούμενων Αμερικανών, διέψευσε όμως πως το ποσό δόθηκε ως «λύτρα» –όπως κατήγγειλαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι (John Kerry) επέμεινε ότι η πληρωμή αυτή διευθέτησε μια πολυετή νομική διεκδίκηση της Τεχεράνης και διευκρίνισε ότι η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε χωριστά από εκείνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην οποία εναντιώνονταν τα λεγόμενα γεράκια τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στην Τεχεράνη.

Τα χρήματα –μια οφειλή ύψους 400 εκατ. δολαρίων και τόκοι ύψους 1,3 δισ. δολαρίων– δόθηκαν για να κλείσουν οι ιρανικές διεκδικήσεις μετά την αθέτηση εξοπλιστικής συμφωνίας που είχε συναφθεί πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων τον Απρίλιο του 1980. Το ποσό παρέμενε δεσμευμένο σε ένα ιρανικό καταπίστευμα στις ΗΠΑ από το 1981 μέχρι σήμερα.

Τεχεράνη: Χαοτική η προεκλογική ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ

«Η μεταφορά των 400 εκατ. δολαρίων από την Αμερική στην Ισλαμική Δημοκρατία σχετιζόταν με την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράν πριν από την επανάσταση και δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αλί Σαμχανί (Ali Şamhani), σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Καθώς το προεκλογικό θερμόμετρο ανεβαίνει στις ΗΠΑ, ο προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) μπαράζ αναρτήσεων στο Twitter και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν έντονα την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) και τη Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) για την καταβολή των χρημάτων και, ιδίως, για τη χρονική στιγμή που έγινε.

«Προτιμάμε να μην ανακατευτούμε στις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης και να αφήσουμε τους υποψήφιους για την προεδρία να αποκαλύψουν την αληθινή τους φύση σε αυτή τη χαοτική προεκλογική ατμόσφαιρα», σημείωσε ο Σαμχανί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ