ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική κινητικότητα στην Κριμαία

Ρωσική κινητικότητα στην Κριμαία
tvitter@AlexKokcharov

Αυξημένη κινητικότητα του ρωσικού στρατού στα σύνορα της Κριμαίας, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα. Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κριμαίας φαίνεται φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων να εισέρχονται στην χερσόνησο της Κριμαίας.

Όπως αναφέρουν σε μαρτυρίες τους ακτιβιστές, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια αυξημένη δραστηριότητα από ρωσικά στρατεύματα που μεταφέρονται στην περιοχή, σε ένα τελετουργικό που θυμίζει προετοιμασία για μάχη.

Μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων του ρωσικού στρατού έχει παραταχθεί στο βόρειο τμήμα της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου, ενώ στο σημείο μετακινούνται και στρατιώτες με βαρύ οπλισμό.

Με μια ανάρτησή του στο facebook ο Nariman Dzhelalov, αναπληρωτής Πρόεδρος των Τατάρων της Κριμαίας δημοσιοποίησε την άφιξη των τανκ.

«Μάρτυρες αναφέρουν ότι μεγάλες ομάδες ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων συγκεντρώνονται κοντά στις περιοχές Armyansk και Dzhankoy. Το Dzhankoy έχει αποκλειστεί από στρατιώτες, άρματα μάχης και άλλο πολεμικό εξοπλισμό».

Μάλιστα σημειώθηκε και ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Ρώσος στρατιώτης, με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό για προσπάθεια διείσδυσης στη Κριμαία.

Σύμφωνα με διαρροή από το Κρεμλίνο, η κινητικότητα του ρωσικού στρατού γίνεται για την ενίσχυση της άμυνας, έπειτα από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας για επικείμενη εισβολή από ΕΕ και ΝΑΤΟ για την ανάκτηση της Κριμαίας για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε πρόσφατα στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στην Πολωνία ως προετοιμασία για μια πιθανή εισβολή.

Παράλληλα έγινε γνωστό πως η Ρωσία έκλεισε τα σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία, κατά μήκος της Κριμαίας, όπως επιβεβαιώθηκε και από το κέντρο τύπου της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων της Ουκρανίας.

Ουκρανός υπουργός μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ερμήνευσε το κλείσιμο των συνόρων ως μια απόφαση για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές των πολιτών κατά τη διάρκεια ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ