ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Περιοδεία Μπλίνκεν στην ανατολική Ευρώπη παρά τις εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Περιοδεία Μπλίνκεν στην ανατολική Ευρώπη παρά τις εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία
Τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν υποδέψθηκε ο Μολδαβός ομόλογός του Μιχάι Ποπσόι στο αεροδρόμιο του Κισινάου στη Μολβαβία. 

AP Photo/Vadim Ghirda, Pool

Στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, έφτασε σήμερα, 29/5, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της σύντομης ευρωπαϊκής περιοδείας του Μπλίνκεν στη διάρκεια της οποίας θα επιχειρήσει να παγιώσει τη στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία σε συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ και σε γειτονικές τους χώρες.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται την ώρα που η Ουκρανία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά της χώρας και καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί ότι αν επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει το ρωσικό έδαφος θα πυροδοτήσει μια παγκόσμια σύγκρουση.

Στο Κισινάου ο Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο Μάγια Σάντου και με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε μια περίοδο κατά την οποία αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει «επιχειρήσεις ρωσικής επιρροής».

Ο ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Τζιμ Ο'Μπράϊαν, είπε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ πιθανόν να ανακοινώσουν ένα «δυνατό πακέτο» στήριξης για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Μολδαβίας, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

ANTONI BLINKEN

Στη Μολδαβία ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, όπου σύμφωνα με διαρροές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ανακοινώσει ένα «δυνατό πακέτο» στήριξης για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας

AP Photo/Mariam Zuhaib

Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει διακρίνει άμεση στρατιωτική απειλή από την Ρωσία προς την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Πράγα για να παραστεί σε άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία θα επικεντρωθεί στην προώθηση των προετοιμασιών ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον.

«Δεν αναμένουμε ότι θα υπάρξει πρόσκληση προς την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά νομίζουμε ότι θα υπάρξει σημαντική επίδειξη στήριξης για την Ουκρανία στον αγώνα της για να κερδίσει τον πόλεμο», είπε ο Ο'Μπράϊαν.

«Αυτό θα περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη στήριξη του ΝΑΤΟ στο χτίσιμο του μέλλοντος της Ουκρανίας και τις προσπάθειες να βοηθηθεί η Ουκρανία στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ και να πλησιάσει όσο γρηγορότερα μπορεί στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ο'Μπράϊαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ