ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Κυβερνητικές δυνάμεις προωθήθηκαν στα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου

Συρία: Κυβερνητικές δυνάμεις προωθήθηκαν στα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου
Η πύλη της ακαδημίας του Πυροβολικού στο Χαλέπι της Συρίας, όπως τη συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016. Η ευρύτερη περιοχή στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης αποτελεί τις τελευταίες εβδομάδες θέρετρων σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους σουνίτες αντάρτες που έχουν καταφέρει να ενισχύσουν τις γραμμές τους επανασυνδέοντας τον θύλακα του ανατολικού Χαλεπίου με τις περιοχές της δυτικής Συρίας που ελέγχουν. Οι λέξεις που είναι γραμμένες στη σκουριασμένη πύλη γράφουν στα αραβικά «Απαγορεύεται η η προσέγγιση και η λήψη φωτογραφιών» REUTERS/Ammar Abdullah

Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και σύμμαχοι τους ανακατέλαβαν μια περιοχή από τους αντάρτες στο νοτιοδυτικό Χαλέπι σήμερα, μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Al Manar που ελέγχεται από την σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και Al Mayadeen που πρόσκειται στην κυβέρνηση της Συρίας.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την προέλαση τους, έχοντας την στήριξη σφοδρών αεροπορικών επιδρομών, κατέλαβαν την περιοχή Τελάτ Αλ Σνομπαράτ (Telat al-Snobarat) στα νοτιοδυτικά προάστια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, σύμφωνα με το Al Mayadeen.

Με την κίνηση αυτή απέκοψαν μια οδό που ήλεγχαν οι αντάρτες προς τον τομέα της πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, την οποία οι τελευταίοι είχαν κατορθώσει να ανοίξουν πριν από λίγες μέρες σε μια αιφνιδιαστική τους προέλαση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, τόνισαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την προέλαση αυτή των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά τόνισε πως μαχητές της Χεζμπολάχ –οργάνωσης που υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ (Bashar al-Assad)– ενεπλάκησαν στις μάχες.

Τον περασμένο μήνα, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να αποκόψουν τον τελευταίο άξονα ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών από την βόρεια πλευρά της πόλης, την λεγόμενη οδό Καστέλο, θέτοντας υπό πλήρη πολιορκία το ανατολικό τμήμα της.

Το Σάββατο, οι αντάρτες κατάφεραν να άρουν την πολιορκία του ανατολικού Χαλεπιού με επίθεση τους ενάντια σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης, ανοίγοντας διάδρομο επανασύνδεσης του ανταρτοκρατούμενου ανατολικού τομέα της πόλης με την δυτική Συρία.

Αυτή η προώθησή τους είχε, επίσης, ως αποτέλεσμα να αποκοπεί ο κύριος διάδρομος εφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη από τον νότο, δημιουργώντας προοπτική εγκλωβισμού –αυτήν τη φορά– του φιλοκυβερνητικού δυτικού τομέα της άλλοτε ενιαίας και ανθηρής, οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ