ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία στήνει φράχτη 484 χλμ. στα νότια σύνορά της με την Ελλάδα

Η Βουλγαρία στήνει φράχτη 484 χλμ. στα νότια σύνορά της με την Ελλάδα

Φράχτη μήκους 484 χιλιομέτρων ετοιμάζονται να στήσουν οι βουλγαρικές Αρχές, προκειμένου να διασφαλίσουν τα νότια σύνορά της χώρας, δεδομένου ότι εκφράζονται φόβοι πως το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-Σκοπίων θα οδηγήσει τους πρόσφυγες σε απόπειρες εισόδου στην Ε.Ε. μέσω Βουλγαρίας.

Αυτό αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Deutsche Welle, στο οποίο σημειώνεται επίσης ότι η Σόφια επιθυμεί την ίδια στιγμή να διατηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονιίας με την Τουρκία, καθώς στο έδαφός της υπάρχει τουρκική μειονότητα.

«Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι μόνο να διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση προσφύγων προς της Βουλγαρία», υποστηρίζει ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος έχει ήδη συζητήσει το θέμα τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε επίσης ότι η Βουλγαρία θα λάβει 6 εκατ. ευρώ ως βοήθεια από την Ευρώπη, ενώ θα έχει και τη συμβολή της Frontex, με επιπλέον προσωπικό, οχήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό, στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τους διακινητές.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη DW ο πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής συνοριοφυλακής Βάλερι Γκριγκόροφ, οι διακινητές στα βουλγαροσερβικά σύνορα είναι εξαιρετικά οργανωμένοι, καθώς «μέσα σε 72 ώρες μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα στα σύνορα προς την Σερβία».

Ο Γκριγκόροφ θεωρεί απαραίτητες ακόμα και κοινές ελληνοβουλγαρικές περιπολίες συνοριοφυλάκων ούτως ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικά η δύσβατη συνοριακή περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ