ΚΟΣΜΟΣ

UNO: Το παιχνίδι που παραμένει δημοφιλές εδώ και πάνω από μισό αιώνα

UNO: Το παιχνίδι που παραμένει δημοφιλές εδώ και πάνω από μισό αιώνα

Μέχρι το τέλος του 2024 η Mattel θα έχει κυκλοφορήσει πάνω από 50 νέες εκδόσεις του UNO, μόνο γι' αυτή τη χρονιά

Nik / Unsplash.

Στο χρόνο που σας πήρε να διαβάσετε τον παραπάνω τίτλο, πουλήθηκαν τρεις τράπουλες UNO, μόνο στις ΗΠΑ.

Το αγαπημένο οικογενειακό παιχνίδι καρτών υπάρχει εδώ και 53 χρόνια, αλλά σήμερα μοιάζει να είναι πιο δημοφιλές από ποτέ. Σχεδόν όλοι φαίνεται να το παίζουν, και σύμφωνα με μια μέτρηση είναι το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο.

Σχεδόν μία τράπουλα UNO πουλήθηκε στις ΗΠΑ κάθε δευτερόλεπτο πέρυσι, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Mattel. Δηλαδή σχεδόν 60 τράπουλες Uno κάθε λεπτό, από 17 τράπουλες κάθε λεπτό το 2021.

Η δημοτικότητά του οφείλεται στην ευρεία απήχηση του παιχνιδιού, λέει η Michelle Parnett-Dwyer, επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο Παιχνιδιών Strong στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

«Τα παιδιά μπορούν να παίξουν εναντίον των ενηλίκων χωρίς να υστερούν απέναντί τους, και οι ενήλικες μπορούν να διασκεδάσουν παίζοντας», λέει. «Ο τρόπος παιχνιδιού είναι απλός και κατανοητός, και ένας γύρος παιχνιδιού προχωράει γρήγορα».

Οι βασικοί κανόνες

Υπάρχουν περισσότερες από 600 εκδόσεις του UNO, αλλά οι βασικοί μηχανισμοί του παιχνιδιού παραμένουν ως επί το πλείστον ίδιοι με κάθε νέα έκδοση. Οι παίκτες τραβούν επτά κάρτες και στη συνέχεια προσπαθούν εναλλάξ να τις ξεφορτωθούν. Ο πρώτος παίκτης που θα ξεμείνει από κάρτες κερδίζει.

Ένας παίκτης μπορεί να ξεφορτωθεί μια κάρτα εάν ταιριάζει είτε με το χρώμα είτε με τον αριθμό της προηγούμενης κάρτας που έχει αφήσει κάποιος στη στοίβα. Ή, για να γίνουν πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα, ο παίκτης μπορεί να βάλει στη στοίβα μια κάρτα δράσης· απαιτώντας έτσι από τον επόμενο παίκτη να τραβήξει περισσότερες κάρτες ή να μείνει εκτός για έναν γύρο.

Celebrities που το λατρεύουν

Το UNO εμφανίζεται συχνά σε αναρτήσεις πολλών διασημοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τον Joe Jonas μέχρι την Kylie Jenner. Πέρυσι ο Questlove των The Roots διοργάνωσε ένα UNO party γεμάτο σταρ, στο οποίο συμμετείχαν η Taylor Swift και ο Jason Sudeikis (και από το οποίο κυκλοφόρησαν οι ακόλουθες φωτογραφίες):

https://www.instagram.com/p/Cupybd8uFB2/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το παιχνίδι παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Hacks», όταν η πρωταγωνίστρια Deborah Vance συναντά μερικούς παλιούς φίλους για μια παρτίδα χαρτιών στο Λας Βέγκας, για να διαπιστώσει ότι αντί για πόκερ παίζουν UNO. Το 2021, η Mattel ανακοίνωσε ότι το Uno θα γίνει και ταινία, που θα διαδραματίζεται στην underground hip hop σκηνή της Ατλάντα και θα έχει πρωταγωνιστή τον ράπερ Lil Yachty.

50 νέες εκδόσεις μέσα στο 2024

Το UNO δημιουργήθηκε το 1971 από τον Merle Robbins, έναν κουρέα από το Οχάιο. Ο Ρόμπινς και η σύζυγός του τύπωσαν 5.000 αντίτυπα του παιχνιδιού και ταξίδεψαν σε όλες τις ΗΠΑ πουλώντας τα σε κατασκηνώσεις. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε τη δεκαετία του 1980, αφού οι Ρόμπινς πούλησαν τα δικαιώματα του παιχνιδιού σε μια ομάδα φίλων οι οποίοι ίδρυσαν την εταιρεία International Games για την προώθησή του. Και το 1992 η Mattel εξαγόρασε την International Games και το UNO.

Πλέον το παιχνίδι πωλείται σε περισσότερες από 80 χώρες. Μόνο φέτος, η Mattel κυκλοφόρησε 27 νέες τράπουλες UNO, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Ray Adler, μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός θα έχει ξεπεράσει τις 50 νέες εκδόσεις. Οι περισσότερες από αυτές θα είναι παραλλαγές, ενώ μόνο δύο ή τρεις κάθε χρόνο θα έχουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού.

«Το αρχικό UNO έχει αντοχή λόγω της ευρείας απήχησής του», λέει η Parnett-Dwyer. «Αλλά οι διάφορες εκδόσεις και παραλλαγές έχουν σίγουρα βοηθήσει στην προσέλκυση νέων παικτών».

UNO… χωρίς έλεος

Μία από τις εκδόσεις που άλλαξε αρκετά τον τρόπο παιχνιδιού του UNO, είναι η Show 'em No Mercy (Μην τους δείξεις έλεος) που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2023. Εξαντλήθηκε γρήγορα και η Mattel συνεχίζει να προσπαθεί να καλύψει τη ζήτηση, σύμφωνα με τον Adler.

UNO2.jpg

Το UNO Show 'em No Mercy είναι μια πρόσφατη έκδοση του παιχνιδιού, με νέες κάρτες και κανόνες, που έγινε ανάρπαστη

Mattel

Η Show 'em No Mercy είναι μια ακραία έκδοση του παιχνιδιού και έρχεται με ένα σωρό νέους κανόνες και νέες κάρτες (56 παραπάνω από τις 108 του παραδοσιακού παιχνιδιού). Ανάμεσά τους και μια κάρτα «Draw 10», που υποχρεώνει τον παίκτη να τραβήξει άλλες 10 κάρτες, και έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο όποιος φτάσει τις 25 κάρτες βγαίνει εκτός παιχνιδιού.

Το UNO Show 'em No Mercy είχε μεγάλη απήχηση στους παίκτες και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω του επιθετικού τρόπου παιχνιδιού του. Μάλιστα, η Mattel την Πρωταπριλιά ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που έδειχνε μια (ψεύτικη) κάρτα «Draw 100»:

Το UNO εισήχθη στο National Toy Hall of Fame του Εθνικού Μουσείου Παιχνιδιών Strong το 2018. «Τα σπουδαία παιχνίδια περνούν από γενιά σε γενιά. Πολλοί από τους σημερινούς παππούδες και γιαγιάδες έπαιζαν UNO με τα παιδιά τους και στα τελευταία, ως γονείς πια, το παίζουν τώρα με τα παιδιά τους», λέει η Parnett-Dwyer. «Είναι πραγματικά ένα κλασικό παιχνίδι».

Με πληροφορίες από: Why this popular card game is still relevant 52 years after its debut by Saira Mueller, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ