ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Μπάιντεν: Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία - Θα απειληθεί η Ευρώπη

Προειδοποίηση Μπάιντεν: Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία - Θα απειληθεί η Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεξιά, καλωσορίζει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 στο Παρίσι

Ludovic Marin, Pool via AP

Την προειδοποίηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, αλλά θα προχωρήσει και θα απειληθεί όλη η Ευρώπη, απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Εάν ο Πούτιν υποτάξει την Ουκρανία δεν θα σταματήσει εκεί. Θα προχωρήσει πιο πέρα και θα απειληθεί όλη Ευρώπη. Δεν θα το επιτρέψουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας, των συμμάχων μας και της Γαλλίας», δήλωσε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου κάνοντας λόγο για έναν σύμμαχο που αγαπάει και σέβεται τους Ευρωπαίους.

Υπογράμμισε και αυτός από την πλευρά του ότι στην ουκρανική κρίση διακυβεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι στο ζήτημα της Ουκρανίας η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινή αντίληψη που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην ελευθερία των λαών γι' αυτοδιάθεση.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφαλείας Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ανέφερε επίσης ότι εννέα μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, η κατάσταση στη Ράφα από ανθρωπιστική άποψη είναι απαράδεκτη και κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικούς διάδρομους όπως ζητάει εδώ και πολλούς μήνες η διεθνής κοινότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ