ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Αθωώθηκε μετά από 20 χρόνια για τη δολοφονία της κόρης της

Ιαπωνία: Αθωώθηκε μετά από 20 χρόνια για τη δολοφονία της κόρης της
REUTERS/Jorge Silva

Μια Γιαπωνέζα που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της μικρής κόρης της το 1995, αθωώθηκε την Τετάρτη πανηγυρικά, όπως και ο πρώην σύντροφός της.

Η Κέικο Αόκι, 52 ετών σήμερα καθώς και ο 50χρονος Τατσουχίρο Μπόκου -επίσης ισοβίτης- αθωώθηκαν από δικαστήριο της Οσάκα για την κατηγορία της δολοφονίας του παιδιού τους ενώ οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν να μην ασκήσουν έφεση.

Και οι δύο τους είχαν αποφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2015, αφού πέρασαν στη φυλακή δύο δεκαετίες, καθώς είχαν εκφραστεί έντονες αμφιβολίες για την ενοχή τους.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ότι οι ομολογίες τους δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως αποδείξεις της ενοχής τους για πιθανό εμπρησμό που οδήγησε σε θάνατο το 11χρονο κοριτσάκι.

"Είναι πιθανόν ότι και οι δύο ομολόγησαν από φόβο αλλά και επειδή τους ασκήθηκε έντονη ψυχολογική πίεση από τους ανακριτές" είπε ο δικαστής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι η πυρκαγιά μπορεί να μην ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, αλλά να προκλήθηκε τυχαία.

Είναι η δεύτερη φορά από το 1975 που ένας ισοβίτης ή θανατοποινίτης αθωώνεται στην Ιαπωνία. Η πιο αξιομνημόνευτη περίπτωση ήταν εκείνη του Ιβάο Χακαμάντα, ο οποίος αποφυλακίστηκε το 2014 αφού πέρασε σχεδόν μισό αιώνα στην πτέρυγα των θανατοποινιτών για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ