ΚΟΣΜΟΣ

Αναζωπύρωση της έντασης στην Κριμαία

Αναζωπύρωση της έντασης στην Κριμαία
REUTERS

Η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία αναζωπυρώνεται έπειτα από τις κατηγορίες της Μόσχας ότι το Κίεβο προετοίμαζε εισβολή στην Κριμαία, με στόχο την «αποσταθεροποίηση» της χερσονήσου.

Όλα ξεκίνησαν από τις πληροφορίες της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, FSB, ότι «οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις και εισβολή στην Κριμαία» που σχεδιάστηκαν από την Ουκρανία και συγκεκριμένα από το υπουργείο Άμυνας.

«Τη νύχτα της 6ης προς την 7η Αυγούστου 2016 μια ομάδα σαμποτέρ εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Δημοκρατία της Κριμαίας. Ένας αξιωματικός της FSB σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή τους. Στην περιοχή βρέθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση της FSB.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι στο «δίκτυο των κατασκόπων» συμμετείχαν τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί υπήκοοι και αναφέρει ότι «ο στόχος του σαμποτάζ και των τρομοκρατικών ενεργειών ήταν να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση πριν και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών και των περιφερειακών εκλογών».

Πούτιν προς ΕΕ και ΗΠΑ: Συμμαζέψτε τους Ουκρανούς

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος έκανε λόγο για «ανόητη και εγκληματική πράξη» και κάλεσε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να... συμμαζέψουν τους Ουκρανούς.

«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διάλεξε το μονοπάτι του τρόμου αντί της ειρήνης. Η Ουκρανία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι και οι πράξεις της είναι ανόητες και επικίνδυνες» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει «να λάβουν μέτρα ώστε αλλάξουν την τακτική της Ουκρανίας» ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα διεξαγωγής συζητήσεων για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κίνα.

Η απάντηση της Ουκρανίας: Δεν έχουμε καμία σχέση. Ο Πούτιν θέλει πόλεμο

Η Ουκρανία από την πλευρά της αρνείται ότι επιχείρησε να εισβάλει στην Κριμαία και κατηγορεί τον Ρώσο Πρόεδρο ότι «θέλει νέο πόλεμο και αναζητά τρόπους για να κλιμακώσει τη σύγκρουση».

Εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) διέψευσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν ένοπλη επέμβαση στην Κριμαία, ενώ το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

«Η Ουκρανία δεν επιχειρεί να ανακαταλάβει δια της βίας το έδαφός της και δεν θα το κάνει», διαβεβαίωσε ο Γιούρι Τάντιτ, σύμβουλος του επικεφαλής της SBU, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax-Ukraine.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναζητεί τρόπους για να κλιμακώσει την σύγκρουση με την Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα και πρόσθεσε:

«Ο Πούτιν επιθυμεί νέο πόλεμο. Η Ρωσία κλιμακώνει, απεγνωσμένα αναζητεί για ένα casus belli ενάντια στην Ουκρανία και δοκιμάζει την αντίδραση της Δύσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ