ΚΟΣΜΟΣ

Το «μπαλάκι» στους Γάλλους ψηφοφόρους ρίχνει ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη της άκρας δεξιάς

Το «μπαλάκι» στους Γάλλους ψηφοφόρους ρίχνει ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη της άκρας δεξιάς

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

AP Photo/Petr David Josek

Μήνυμα στους Γάλλους ψηφοφόρους έσπευσε να στείλει ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος αποφάσισε πρόωρη πρσφυγή στις κάλπες μετά την νίκη της άκρας δεξιάς στη Γαλλία.

«Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των Γάλλων πολιτών να επιλέξουν με τον δικαιότερο τρόπο για τους ίδιους και για τις μελλοντικές γενιές. Η μοναδική μου φιλοδοξία είναι να είμαι χρήσιμος για τη χώρα μας που αγαπώ τόσο πολύ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρατικά αυτό σημαίνει, ότι ξεκινούν τρεις εβδομάδες έντονης προεκλογικής εκστρατείας με τον πρώτο γύρο να γίνεται στις 30 Ιουνίου και έπειτα τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου, ακριβώς πριν από τους Ολυμπιακους Αγώνες του Παρισιού.

Οι επερχόμενες εκλογές θα έχουν υπερβολικά σοβαρές επιπτώσεις για την ιστορία της χώρας, σχολίασε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Έχουμε μερίδιο ευθύνης για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, εκτίμησε ο Λεμέρ, ο οποίος δήλωσε ότι θα σκεφτεί αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής, αλλά υπενθύμισε ότι έχει ήδη πει ότι δεν θα ήταν υποψήφιος για περισσότερες από τρεις θητείες.

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά θα είναι ο υποψήφιος του κόμματός του, του Εθνικού Συναγερμού (RN), για την πρωθυπουργία στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Σεμπαστιάν Σενί.

«Ο Ζορντάν Μπαρντελά εξελέγη ευρωβουλευτής, άρα έχει ήδη το λαϊκό χρίσμα» και «είναι ο υποψήφιος μας για να πάει στο Ματινιόν», το όνομα της πρωθυπουργικής κατοικίας, δήλωσε ο Σενί στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, την επομένη της ανακοίνωσης της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών μετά την επιτυχία της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ