ΚΟΣΜΟΣ

Χρονόμετρα στις τουαλέτες εγκατέστησε δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Κίνα

Χρονόμετρα στις τουαλέτες εγκατέστησε δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Κίνα

Καρέ από το βίντεο με τα χρονόμετρα στις τουαλέτες των Βουδιστικών Σπηλαιών Γιουνγκάνγκ της Κίνας, που κυκλοφόρησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo 

Weibo

Με 51.000 αγάλματα σκαλισμένα σε 252 σπηλιές πριν από περίπου 1.500 χρόνια, τα Βουδιστικά Σπήλαια Γιουνγκάνγκ της Κίνας είναι αναμφισβήτητα ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο.

Αλλά τις τελευταίες ημέρες, σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οι τουαλέτες έχουν κερδίσει περισσότερη δημοσιότητα από τα εκθέματα.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε πρόσφατα σε διάφορες κινεζικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μια σειρά από ψηφιακά χρονόμετρα εγκατεστημένα στις γυναικείες τουαλέτες, πάνω από κάθε θάλαμο.

Όταν ένας θάλαμος είναι διαθέσιμος, η οθόνη LED εμφανίζει τη λέξη «άδειο» με πράσινο χρώμα. Εάν χρησιμοποιείται, δείχνει τον αριθμό των λεπτών και των δευτερολέπτων που η πόρτα είναι κλειδωμένη.

«Δεν θα βγάζουμε κόσμο από την τουαλέτα»

Το αρχικό βίντεο φέρεται να τραβήχτηκε από μια επισκέπτρια, η οποία το έστειλε στην Xiaoxiang Morning Herald, μια κρατική τοπική εφημερίδα.

«Το βρήκα αρκετά προηγμένο τεχνολογικά, ώστε να μην χρειάζεται να κάνεις ουρά ή να χτυπάς την πόρτα του μπάνιου», ανέφερε η επισκέπτρια στην εφημερίδα. «Αλλά το βρήκα επίσης λίγο ενοχλητικό. Ένιωθα ότι με παρακολουθούσαν».

Ένα μέλος του προσωπικού των Σπηλαίων Γιουνγκάνγκ φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Xioxiang Morning Herald ότι τα χρονόμετρα εγκαταστάθηκαν για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των επισκεπτών του αξιοθέατου και γενικότερα των εγκαταστάσεων μέσα στον τουριστικό χώρο.

«Δεν είναι εκεί για να ελέγχουν τη διάρκεια που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τις τουαλέτες», ανέφερε το μέλος του προσωπικού σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Είναι αδύνατον να βγάλουμε κάποιον από την τουαλέτα. Και δεν θέτουμε ένα χρονικό όριο, όπως πέντε ή 10 λεπτά για το πόσο θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει τις τουαλέτες».

Σύμφωνα με δηλώσεις μέλους του προσωπικού στην κρατική εφημερίδα Nanchang Evening News, τα χρονόμετρα λειτουργουν από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους και είναι πρωτίστως ένα μέτρο ασφαλείας, «που διασφαλίζει την ευημερία όλων των επισκεπτών, σε περίπτωση που κάποιοι χρησιμοποιούν την τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα και προκύψει έκτακτη ανάγκη».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η είδηση έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας.

Στο Weibo, πολλοί χρήστες υποστήριξαν τα χρονόμετρα, λέγοντας ότι θα αποθαρρύνουν τους επισκέπτες από το να χαζεύουν στα κινητά τους τηλέφωνα ενώ κάθονται στην τουαλέτα.

«Ένας τουριστικός χώρος δεν είναι γραφείο – ποιος θα περνούσε τον χρόνο του στις τουαλέτες; Είναι πραγματικά απαραίτητο;» σχολίασε ένας χρήστης. «Γιατί απλά δεν ξοδεύουν τα χρήματα για να φτιάξουν περισσότερες τουαλέτες;», είπε ένας άλλος.

Άλλοι υποστήριξαν ότι το μέτρο θα βοηθούσε όσους αντιμετωπίζουν πραγματικά επείγοντα ιατρικά περιστατικά και μπορεί να μην είναι σε θέση να καλέσουν για βοήθεια.

Ρεκόρ επισκεπτών

Τα Βουδιστικά Σπήλαια Γιουνγκάνγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα στην επαρχία Σανξί της βόρειας Κίνας. Το 2023 υποδέχθηκαν 3 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ για τον τουριστικό χώρο και πολύ μεγαλύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ των 1,98 εκατ. επισκεπτών του 2019.

Μάλιστα, δεν έχουν αναβαθμίσει μόνο τις τουαλέτες τους. Τα τελευταία χρόνια, οι υπεύθυνοι εισήγαγαν νέα σόου και πρόσθεσαν νέα μίνι αξιοθέατα εντός της περιοχής για να ενισχύσουν την ελκυστικότητά της.

Με πληροφορίες από: How long have you been in there?! A popular tourist destination in China has installed toilet timers. Reactions are mixed by Maggie Wong, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ