ΚΟΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την ανακαίνιση της Όπερας του Σίδνεϊ

Παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την ανακαίνιση της Όπερας του Σίδνεϊ
Gaye Gerard/Getty Images/Ideal Images

Τα σχέδιά της για τη μεγαλύτερη ανακαίνιση που έχει γίνει στην Όπερα του Σίδνεϊ από τα εγκαίνιά της το 1973 παρουσίασε σήμερα η Αυστραλία, με περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (154 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) να διατίθενται για τις εργασίες ανανέωσης ενός αρχιτεκτονήματος το οποίο ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Περισσότερα από οκτώ εκατ. άτομα επισκέπτονται την Όπερα κάθε χρόνο με αποτέλεσμα περίπου 775 εκατ. δολάρια Αυστραλίας να εισρέουν στα ταμεία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπως υπολόγισε η Deloitte Access Economics 2013. Η ακουστική της, ωστόσο, παίρνει χαμηλή βαθμολογία από κριτικούς και μουσικούς.

Οι εργασίες, που σύμφωνα με το ΑΠΕ, θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά και θα ολοκληρωθούν το 2020, θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της ακουστικής και της προσβασιμότητας, ενώ περιλαμβάνουν και τη μετατροπή γραφείων που δεν χρησιμοποιούνται σε ένα Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης φιλικό προς τις οικογένειες, όπως ανακοίνωσε η Όπερα.

«Η Όπερα του Σίδνεϊ είναι ένα σύμβολο της σύγχρονης Αυστραλίας», δήλωσε ο Τρόι Γκραντ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Είναι ευθύνη μας ως θεματοφυλάκων αυτού του εξαιρετικού μέρους να το διατηρήσουμε και να το ανακαινίσουμε για όλους τους Αυστραλούς»

Ο Γκραντ δεσμεύθηκε ότι η ανακαίνιση στο κτίριο, το οποίο βασίστηκε σε σχέδιο του Δανού αρχιτέκτονα Γερν Ούτσον και καταξιώθηκε ως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτίρια στον κόσμο, δεν θα βλάψει την χαρακτηριστική εξωτερική όψη του που θυμίζει πανιά ιστιοφόρου.

Για την ακουστική του, ωστόσο, έχουν διατυπωθεί αρκετές επικρίσεις. Σε έρευνα του 2011 μεταξύ καλλιτεχνών, θεατών και κριτικών, το αυστραλιανό μουσικό περιοδικό Limelight βαθμολόγησε το Θέατρο της Όπερας ως αυτό με τη χειρότερη ακουστική ανάμεσα σε 20 μεγάλους χώρους εκδηλώσεων στον κόσμο, με την Αίθουσα Συναυλιών να κατατάσσεται στην 18η θέση. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει με την ανακαίνιση που θα γίνει, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σίδνεϊ Ρόρι Τζεφς.

«Για πρώτη φορά η Αίθουσα Συναυλιών θα εκπληρώσει τις πραγματικές φιλοδοξίες των αρχικών δημιουργών», ανέφερε ο Τζεφς σε ανακοίνωση. «Ο κόσμος θα μπορεί να απολαμβάνει τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου με μια από τις καλύτερες ακουστικές στον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ