ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται κατακόρυφα η ένταση στην Κριμαία - Στέλνουν στρατό Ρώσοι και Ουκρανοί

Αυξάνεται κατακόρυφα η ένταση στην Κριμαία - Στέλνουν στρατό Ρώσοι και Ουκρανοί
REUTERS/Stringer

Συνεχίζουν να είναι τεταμένες οι σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας καθώς αυτή την ώρα ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές στα σύνορα της Κριμαίας.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την κατηγορία του Ρώσου προέδρου ότι ο Ποροσένκο σχεδίαζε «τρομοκρατική» επίθεση στη προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο. Ακολούθησε εμπλοκή των δυνάμεων ασφαλείας το σαββατοκύριακο και χθες Τετάρτη, ενώ βρέθηκαν σύμφωνα με το Κρεμλίνο και εκρηκτικά στο σημείο της εμπλοκής.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε ανυπόστατες τις κατηγορίες αυτές, κατηγορώντας τη Μόσχα για προπαγάνδα ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία εις βάρος της Ουκρανίας. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πραγματοποιούνται από την Τετάρτη προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια, στη νότια πλευρά της χώρας.

Ο πρόεδρος Πούτιν προχώρησε σε δηλώσεις την Πέμπτη, τις οποίες μετέδωσε ο σταθμός Ria Novosti, όπου ανέφερε ότι:

Η Ουκρανία προσπάθησαν να εισβάλλουν στην Κριμαία για ακόμα μια φορά και χωρίς λόγο. Πέθαναν δύο στρατιωτικοί, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συνεχιστεί. Απευθύνω έκκληση στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να δουν τι συμβαίνει και κατά πόσο ευθύνεται η Ρωσία για τις προκλητικές αυτές κινήσεις.

Με τη σειρά του και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε πως: "ο θάνατος των δύο στρατιωτικών, θα φέρει επιπτώσεις". Επιπλέον, στην ανακοίνωση του υπουργείου, η Ρωσία καλεί Ευρώπη και ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία για να σταματήσει η ένταση.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το Κρεμλίνο στέλνει 1.000 στρατιώτες στην Κριμαία και 100 οχήματα καθώς και τανκς, αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας, φοβούμενο νέα αναζωπύρωση. Παράλληλα, και ο Ποροσένκο προετοιμάζει το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η διεθνής κοινότητας ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στη διαφιλονικούμενη χερσόνησο. Το συμβούλιο ασφαλείας του OHE θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα Πέμπτη, κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα της έντασης γύρω από την χερσόνησο της Κριμαίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ