ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί οι κρατούμενοι που κρατούσαν όμηρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στη Ρωσία

Νεκροί οι κρατούμενοι που κρατούσαν όμηρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στη Ρωσία

Από το σημείο της ομηρίας στο Ροστόφ 

AP Photo

Νεκροί είναι οι κρατούμενοι που έπιασαν ομήρους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους μέσα σε κέντρο κράτησης στο Ροστόφ, στη νότια Ρωσία.

Αυτό μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι σωφρονιστικοί υπαλλήλοι απελευθερώθηκαν.

Συγκεκριμένα οι ειδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν δύο δεσμοφύλακες και πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι κρατούμενους που συνδέονταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι οποίοι τους είχαν συλλάβει ομήρους σε κέντρο κράτησης στη νότια πόλη Ροστόφ, ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ορισμένοι από τους άνδρες είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία και κατηγορούνταν για σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για μία φονική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας τον Μάρτιο.

Οι έξι κρατούμενοι, ένας τους οποίους φορούσε στο κεφάλι κορδέλα με τη σημαία που χρησιμοποιείται από το Ισλαμικό Κράτος και φέρει αραβική επιγραφή, είχαν βγάλει σίδερα από παράθυρα και κατέβηκαν αρκετούς ορόφους με σχοινί προτού συλλάβουν ομήρους τους δεσμοφύλακες υπό την απειλή ενός μαχαιριού και ενός τσεκουριού.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι 112 του Telegram, ένας από αυτούς φαίνεται να κραδαίνει ένα μαχαίρι δίπλα σε έναν από τους δεμένους δεσμοφύλακες στο Ροστόφ επί του Ντον. Στις διαπραγματεύσεις με τις αρχές απαίτησαν ελεύθερη διέλευση ώστε να φύγουν.

Όμως οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έφοδο στη φυλακή. Έντονα πυρά αυτόματων όπλων ακούγονταν σε πλάνα που μεταδόθηκαν από ρωσικά κανάλια στην εφαρμογή Telegram. Βίντεο που μεταφορτώθηκε στο κανάλι 112 του Telergam δείχνει τους έξι νεκρούς άνδρες μέσα σε λίμνες αίματος.

«Οι εγκληματίες εξουδετερώθηκαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκε «ειδική επιχείρηση» ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι.

«Οι υπάλληλοι που κρατούνταν όμηροι απελευθερώθηκαν. Δεν έχουν τραυματιστεί», ανέφερε η σωφρονιστική υπηρεσία.

Το Ισλαμικό Κράτος, μια σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση, ηττήθηκε στο Ιράκ και στη Συρία από έναν συνδυασμό Κούρδων μαχητών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και Ρώσων, Ιρανών και Σύρων στρατιωτών. Χωρίστηκε σε διάφορες περιφερειακές οργανώσεις που έχουν αναλάβει την ευθύνη για φονικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), που ονομάστηκε έτσι από έναν παλιό όρο για την περιοχή που περιελάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Μαρτίου στην αίθουσα Crocus City Hall έξω από τη Μόσχα κατά την οποία 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι κρατούμενοι που συνέλαβαν ομήρους ήταν από τη νότια ρωσική Δημοκρατία της Ινγκουσετίας και τρεις από αυτούς είχαν συλληφθεί το 2022 επειδή φέρεται να σχεδίαζαν επίθεση σε δικαστήριο σε μία άλλη ρωσική δημοκρατία, αυτήν του Καρατσάγεβο-Κιρκασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ