ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της ακροδεξιάς - Επεισόδια στα γραφεία του Vlaams Belang

Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της ακροδεξιάς - Επεισόδια στα γραφεία του Vlaams Belang

Μεγάλη αντιφαστιστική διαδήλωση διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες κατά της ανόδου της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως έδειξαν οι πρόσφατες ευρωκάλπες.

EPA/FREDERIC SIERAKOWSKI

Περίπου 4.500 διαδηλωτές συμμετείχαν σήμερα, Κυριακή (16/6) στις Βρυξέλλες σε μια «κοινωνική και αντιφασιστική πορεία» κατά της ανόδου της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη.

Αψηφώντας τη βροχή, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία μέσα στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας έπειτα από έκκληση του «Αντιφασιστικού Συντονιστικού του Βελγίου», ενός συνασπισμού μιας 20αριάς οργανώσεων, μέχρι την πλατεία του Λουξεμβούργου, μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη διάρκεια της πορείας, η πρόσοψη της πολυκατοικίας, στην οποία στεγάζονται τα γραφεία του ακροδεξιού φλαμανδικού κόμματος Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον), υπέστη ζημιές. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, αναρχικά συνθήματα γράφτηκαν στην είσοδο του κτιρίου, καπνογόνα εκτοξεύθηκαν στην πρόσοψη και διαδηλωτές αναποδογύρισαν κάδους σκουπιδιών.

BELGIUM ANTI FASCIST PROTEST DIADHLOSH ANTIFASISTIKH BRYXELLES

Μεγάλη αντιφαστιστική διαδήλωση διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες κατά της ανόδου της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως έδειξαν οι πρόσφατες ευρωκάλπες. - Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα γραφεία του ακροδεξιού φλαμανδικού κόμματος Vlaams Belang

EPA/FREDERIC SIERAKOWSKI

Οι ευρωεκλογές, που διεξήχθησαν από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου, σηματοδότησαν μια άνοδο της άκρας δεξιάς, ιδιαίτερα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

BELGIUM ANTI FASCIST PROTEST DIADHLOSH ANTIFASISTIKH

«Είμαστε όλοι αντιφασίστες» αναγράφεται στο πλακάτων διαδηλωτών στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιληθηκε μεγάλη διαδήλωση κατά της ανόδου της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως έδειξαν οι πρόσφατες ευρωκάλπες.

EPA/FREDERIC SIERAKOWSKI

Στο Βέλγιο, οι βουλευτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Ιουνίου, σήμαναν τη νίκη της δεξιάς και της κεντροδεξιάς.

Στη Φλάνδρα, το Vlaams Belang κέρδισε έδαφος, όμως χωρίς να καταφέρει να εκθρονίσει τους συντηρητικούς της Νεοφλαμανδικής Συμμαχίας (N-VA) που εδώ και δέκα χρόνια κυριαρχούν στο πολιτικό τοπίο αυτής της ολλανδόφωνης περιφέρειας. Η άκρα δεξιά παραμένει εντελώς περιθωριοποιημένη στη Βαλλονία, τον γαλλόφονο νότο του Βελγίου, όπου τα μέσα ενημέρωσης αρνούνται να θέσουν ερωτήματα στους εκπροσώπους της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ