ΚΟΣΜΟΣ

Διευκρινίσεις ζητά ο Νετανιάχου για τις παύσεις επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας

Διευκρινίσεις ζητά ο Νετανιάχου για τις παύσεις επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας
AP Photo/Tsafrir Abayov

Νέους τριγμούς στο εσωτερικό του Ισραήλ φαίνεται δημιουργούν οι 11ωρες τακτικές παύσεις εχθροπραξιών στη νότια Γάζα που ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής (16/6)  ο στρατός. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στους Times of Israel πως και ο ίδιος ο Νετανιάχου δεν είχε ενημερωθεί για αυτές και ζήτησε αμέσως διευκρινίσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα εξάλλου, με αφορμή το θάνατο των 8 στρατιωτών σε επιχείρηση στη Ράφα είχε υποσχεθεί εκ νέου πως θα εκπληρωθούν οι στόχοι του Ισραήλ.

Το πρωί ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν τακτικές παύσεις στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας, ειδικά από περάσματα όπως το Καρέμ Σαλόμ.

Αμέσως μετά με δηλώσεις τους διάφοροι υπουργοί που απέρριπταν την πρωτοβουλία του Ισραηλινού στρατού – σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Έλεγαν ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν έδωσε ποτέ το «πράσινο φως» σε αυτές τις τακτικές παύσεις.

Μάλιστα, οι Times of Israel, έγραψαν ότι ο Νετανιάχου δεν γνώριζε καν για την πρωτοβουλία του στρατού. Αυτό που μοιάζει με κακοφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεν είναι. Δείχνει την κακή επιρροή που ασκούν οι δύο ακροδεξιοί συγκυβερνήτες του Νετανιάχου.

O Ισραηλινός στρατός δεν παίρνει απευθείας εντολές από την πολιτική ηγεσία – μόνο από το υπουργείο Άμυνας. Υπάρχουν επιτροπής, όπως η Cogat, που ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στο πεδίο.

Ισως ο Νετανιάχου να ήταν ενήμερος για την απόφαση του στρατού να κάνει αυτές τις τακτικές παύσεις για να περνάει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως, αυτό δεν θα το ήξεραν τα ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησής του, οι οποίοι έκαναν και τις σχετικές δηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ