ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλιμάκωση της έντασης ζητουν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες από Κίεβο και Μόσχα

Αποκλιμάκωση της έντασης ζητουν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες από Κίεβο και Μόσχα
Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου (Jack Lew), ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), ο πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ (Ash Carter) στη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (National Security Council), που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο, στο Άρλινγκτον (Arlington) της Βιρτζίνια, την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 REUTERS/Jonathan Ernst

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο (Petro Poroshenko) και τον κάλεσε να συμβάλει ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Μόσχα να πράξει το ίδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin) κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα το Κίεβο ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία (την χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014), ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ετοιμάζει «μαζικές προκλήσεις».

Από τις Βρυξέλλες εξάλλου, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι (Federica Mogherini) επανέλαβε τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία για το ζήτημα της Κριμαίας, ενώ κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να αποφύγουν κάθε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Η Μογκερίνι εξέδωσε ανακοίνωση έπειτα από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν (Pavlo Klimkin) για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας (...). Η υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι ακλόνητη», ανέφερε η Μογκερίνι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS).

«Κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης πρέπει να αποφευχθεί από όλους· η ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης είναι η μόνη πιθανή λύση», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ