ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ συνεχίζει τις κατεδαφίσεις στη Δυτική Όχθη ξεπερνώντας σε αριθμό αυτές του 2015

Το Ισραήλ συνεχίζει τις κατεδαφίσεις στη Δυτική Όχθη ξεπερνώντας σε αριθμό αυτές του 2015
Παλαιστίνιου μαζεύουν αντικείμενα από συντρίμμια σπιτιού που κατεδάφισε ο ισραηλινός στρατός, την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016. Στο σπίτι, που βρίσκεται στο χωριό Γιάτα (Yatta) νοτίως της Χεβρώνας, διέμενε η οικογένεια του νεαρού Χαλίντ Μακαμρέχ (Khalid Makhamreh), ο οποίος κατηγορείται μαζί με τον ξάδερφό του για τη δολοφονική επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Τελ Αβίβ στις 8 Ιουνίου. Δέκα ημέρες μετά, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ήρθαν στο χωριό και πήραν τα μέτρα του σπιτιού, προετοιμάζοντας την κατεδάφιση ως αντίποινα REUTERS/Mussa Qawasma

Το Ισραήλ έχει ήδη καταστρέψει μέσα στο 2016 περισσότερες κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις απ' ό,τι στο σύνολο του 2015 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσαν σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Εντός του 2016 έχουν καταστραφεί 726 κτίρια, εκτοπίζοντας 1.020 ανθρώπους, ενώ το 2015 έγιναν 531 κατεδαφίσεις και εκτοπίστηκαν 688 Παλαιστίνιοι, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Οι δομές –στην κατεδάφιση των οποίων αναφέρεται ο ΟΗΕ– συμπεριλαμβάνουν κατοικίες, στάβλους ή ακόμη και εξοπλισμό όπως ηλιακοί συλλέκτες.

Η ανέγερση πολλών από τα κτίσματα αυτά είχε γίνει με χρηματοδότηση από το εξωτερικό (την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία και άλλα κράτη). Οι χρηματοδότες διαβεβαιώνουν ότι προσέφεραν βοήθεια για να καλυφθούν οι πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες ενός λαού υπό στρατιωτική κατοχή, τα μέσα διαβίωσης του οποίου μειώνονται με την επέκταση των ισραηλινών οικισμών ή εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Κατεδαφίζοντας την ειρήνη

Το Ισραήλ αντιτείνει ότι καταστρέφει εγκαταστάσεις για την οποία δεν έχουν εκδοθεί άδειες. Επικαλείται την εθνική του κυριαρχία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και συμφωνίες με τους Παλαιστίνιους που του παραχωρούν τον πλήρη έλεγχο στη λεγόμενη ζώνη «C» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης (60% των εδαφών).

Το παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ έχει προσαρτηθεί στο Ισραήλ, κατάσταση που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, «οι ισραηλινές αρχές κατέστρεψαν ή ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες τους να κατεδαφίσουν οι ίδιοι 42 κτιριακές δομές διότι δεν είχαν άδεια, με αποτέλεσμα 30 άνθρωποι να εκτοπιστούν και επηρεάζοντας τη ζωή πλέον των 1.200 ανθρώπων» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το OCHA.

Από τον Ιανουάριο, όπως έχει καταγράψει η ισραηλινή ΜΚΟ B'Tselem, η οποία καταγγέλλει συχνά τις ισραηλινές αυθαιρεσίες στα κατεχόμενα, «το Ισραήλ έχει καταστρέψει τουλάχιστον 188 παλαιστινιακά σπίτια στη Δυτική Όχθη». Πρόκειται για τον «υψηλότερο αριθμό αφότου η B'Tselem άρχισε να καταγράφει το 2006 τις κατεδαφίσεις κατοικιών διότι ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια», αναφέρει η οργάνωση.

Από το 1988 πάνω από 2.800 διαταγές κατεδάφισης έχουν εκτελεστεί· ακόμη περίπου 11.000 απειλούν παλαιστινιακές οικογένειες, σύμφωνα με το OCHA.

Γαλλογερμανικές ενστάσεις

Με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας καταδίκασε την καταστροφή την περασμένη εβδομάδα κτιριακών δομών που είχαν ανεγερθεί με γαλλική ανθρωπιστική βοήθεια στο χωριό Νάμπι Σαμουήλ (Nabi Samwil) στη Δυτική Όχθη. Επρόκειτο για την τρίτη κατεδάφιση ή κατάσχεση κτιρίου που χρηματοδοτήθηκε από τη Γαλλία μέσα στο 2016, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου, διευκρίνισε το Κε ντ' Ορσέ (Quai d'Orsay).

Η γαλλική διπλωματία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της για την επιτάχυνση του ρυθμού των κατεδαφίσεων και των κατασχέσεων» κτιρίων που έχουν μεγάλη σημασία από ανθρωπιστική άποψη.

Από την Ουάσινγκτον, η αμερικανική διπλωματία έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το ζήτημα του παλαιστινιακού χωριού Σουσία (Susya) στη Δυτική Όχθη, το οποίο απειλείται με κατεδάφιση από τις ισραηλινές αρχές.

«Εάν η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρήσει σε κατεδαφίσεις στο Σουσία, αυτό θα είναι πολύ ανησυχητικό και θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τη ζωή των παλαιστίνιων κατοίκων του, που έχουν ήδη εκτοπιστεί επανειλημμένα», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ