Αποκαλυπτική έρευνα: Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών δεν συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου
Βιταμίνες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
AP Photo/Mark LennihanΗ τακτική χρήση πολυβιταμινών από υγιείς ενήλικες δεν συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σύμφωνα με μελέτη που έβαλε στο μικροσκόπιο σχεδόν 400.000 ενήλικες στις ΗΠΑ.
Πολλοί ενήλικες στις ΗΠΑ λαμβάνουν πολυβιταμίνες με την ελπίδα να βελτιώσουν την υγεία τους. Ωστόσο, τα οφέλη και οι βλάβες από την τακτική χρήση πολυβιταμινών παραμένουν ασαφή. Στη συγκεκριμένη έρευνα, αναλύθηκαν δεδομένα από τρεις γεωγραφικά διαφορετικές μελέτες που αφορούσαν συνολικά 390.124 υγιείς ενήλικες στις ΗΠΑ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια.
Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που έπαιρναν καθημερινά πολυβιταμίνες δεν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τα άτομα που δεν έπαιρναν πολυβιταμίνες. Δεν υπήρχαν επίσης διαφορές στη θνησιμότητα από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες. Στα αποτελέσματα έγιναν προσαρμογές για παράγοντες, όπως η εθνικότητα, η εκπαίδευση και η ποιότητα της διατροφής.
Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η χρήση πολυβιταμινών και ο κίνδυνος θανάτου και σε άλλους πληθυσμούς, όπως εκείνοι με τεκμηριωμένες διατροφικές ελλείψεις, καθώς και ο πιθανός αντίκτυπος της τακτικής χρήσης πολυβιταμινών σε άλλες συνθήκες υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Έρευνα: «Κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου η βιταμίνη D – Ο ρόλος της στην ανοσοθεραπεία
Στις αγορές η Ελλάδα με έκδοση 10ετούς ομολόγου: Η πρώτη για το 2026
08:23
«Δεν υπακούει σε κανόνες»: Γιατί το Sinners εξελίσσεται σε φαινόμενο του box office
08:12
Λουτρό αίματος στο Ιράν: Σπαρακτικές σκηνές σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων (vids)
08:12
Helleniq Energy: Σε λειτουργία ο αγωγός Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Πώς αλλάζει το ενεργειακό τοπίο
08:02