Η Σρι Λάνκα ζητά αποζημιώσεις από τη Ρωσία για μισθοφόρους που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ότι το θέμα των αποζημιώσεων στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών τέθηκε σε συνομιλίες στη Μόσχα κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της Σρι Λάνκα με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Taraka Balasuriya.
Εκπρόσωποι της Σρι Λάνκα συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο και τον υφυπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις αποζημιώσεις των οικογενειών των 17 νεκρών και τραυματιών του πολέμου, στην πρόωρη ακύρωση των συμβάσεων όσων έχουν στρατολογηθεί και την καταβολή αμοιβών. Ο αριθμός των τραυματιών δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Λάνκα.
Συνολικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον από δύο χιλιάδες Σριλανκέζοι συμμετέχουν στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας σε κάθε πλευρά.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν κοινοποίησε λεπτομέρειες από τη συνάντηση. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση με τον Ρουντένκο οι πλευρές συζήτησαν «επίκαιρα θέματα της ρωσο-σριλανκινής ατζέντας». Τα ρωσικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν στη συνάντηση.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα ανέφερε ότι πολλοί Σριλανκέζοι εξαπατήθηκαν για να πάνε στον πόλεμο. Η ρωσική πλευρά φέρεται να υποσχέθηκε στους μισθοφόρους υψηλούς μισθούς, θέσεις εργασίας στο εσωτερικό μέτωπο και υπηκοότητα.
Στα τέλη του περασμένου έτους, οι αρχές της Λάνκα έκλεισαν ένα πρακτορείο στη χώρα που στρατολογούσε πολίτες για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ουκρανία: Περισσότεροι από 70.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου
Υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια των ισραηλινών πυραύλων PULS από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
17:42
Δ. Μελάς - Πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: «Όλες μου οι ενέργειες ήταν νόμιμες, είμαι αθώος» (vid)
17:40
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Απαραίτητη η ΑΜΚ ύψους 1 δισ. ευρώ για να στηριχθούν τα ηλεκτρικά δίκτυα
17:33
Ενεργειακό κόστος: 200 εκατ. ευρώ από το Modernisation Fund για το 2026 και 100 εκατ. ευρώ ανά έτος
17:30