ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν τα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας: Ταξίδεψαν 800 χλμ για λίγο ρύζι και λάδι

Άνοιξαν τα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας: Ταξίδεψαν 800 χλμ για λίγο ρύζι και λάδι
REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

Χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας καλωσόρισε η στρατιωτική μπάντα της Κολομβίας, καθώς, έπειτα από έναν χρόνο, άνοιξαν τα σύνορα των δύο χωρών.

Κάποιοι άνθρωποι ταξίδεψαν από όλες τις περιοχές της Βενεζουέλας για να σταθούν στην ουρά ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά που βρίσκονται σε έλλειψη στην χώρα τους, που έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση.

«Ήρθα μαζί με την οικογένεια μου για να κάνω κάποιες αγορές, καθώς δεν μπορούμε να βρούμε τίποτε να φάμε», δήλωσε ο Γουίλμαρι Σαλχέδο, ένας 17χρονος φοιτητής μηχανολογίας, που ταξίδεψε 800χλμ από την κεντρική πόλη Μαρακάι, ελπίζοντας να αγοράσει ρύζι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε πως περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι - πολλοί εκ των οποίων πολίτες της Βενεζουέλας - πέρασαν τα σύνορα από τις πρώτες μόλις ώρες που άνοιξαν το Σάββατο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας τόνισε ότι 5.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα τις δύο πρώτες ώρες.

Τα καταστήματα στην Βενεζουέλα παρουσιάζουν ελλείψεις βασικών τροφίμων και φαρμάκων. Οι ουρές εκατοντάδων, ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων, είναι κοινό φαινόμενο, ενώ διαδηλώσεις και λεηλασίες αποτελούν καθημερινή υπόθεση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έκλεισε αιφνιδιαστικά τον περασμένο Αύγουστο τα σύνορα με την Κολομβία, ελπίζοντας, όπως τόνισε, να προστατέψει την χώρα από παράνομους διακινητές και παραστρατιωτικούς. Οι επικριτές θεώρησαν την κίνηση ως ένα τέχνασμα για να στρέψει αλλού την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα που επιδεινώνονται.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων την Πέμπτη, μαζί με τον κολομβιανό ομόλογο του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Ενδιαφερόμαστε για ένα νέο ξεκίνημα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με όλους τους παραγωγικούς τομείς της Κολομβίας», δήλωσε ο Μαδούρο, ενώ ο Σάντος επισήμανε πως το άνοιγμα των συνόρων θα γίνει «σταδιακά».

Πέντε συνοριακά περάσματα για πεζούς θα είναι ανοιχτά κατά την διάρκεια της ημέρας από τις 6:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ (τοπική ώρα).

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ