ΚΟΣΜΟΣ

Αρχές Αυγούστου οι εκλογές στη Χειμάρρα μετά την καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη

Αρχές Αυγούστου οι εκλογές στη Χειμάρρα μετά την καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη
O Φρέντης Μπελέρης

Στις 4 Αύγουστου ορίστηκαν να διεξαχθούν οι εκλογές στην Χειμάρρα, μετά την καθαίρεση το Φρέντη Μπελέρη από τις Αλβανικές Αρχές.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) της Αλβανίας σήμερα Παρασκευή (5/7) ακυρώθηκε η εκλογή του Φρέντη Μπελέρη ως δημάρχου Χειμάρρας, την ώρα που ασκούνται διπλωματικές πιέσεις από την Ελλάδα προκειμένου να καταφέρει ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας.

Αυστηρό ήταν και το μήνυμα του ΥΠΕΞ προς στις Αλβανικές Αρχές στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι έχουν την υποχρέωση να δώσουν την δυνατότητα να παρίσταται ως εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανη πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ενα έτος απο μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ