ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Ιντιάνα Τζόουνς... αναζητούν το χρυσό τρένο των Ναζί

Πολωνία: Ιντιάνα Τζόουνς... αναζητούν το χρυσό τρένο των Ναζί
REUTERS/Kacper Pempel

Δύο κυνηγοί θησαυρών, ένας Πολωνός και ένας Γερμανός, ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη την ανασκαφή σε μια τοποθεσία στη νοτιοδυτική Πολωνία όπου πιστεύουν ότι είναι κρυμμένο ένα ολόκληρο... τρένο των Ναζί, γεμάτο με όπλα και θησαυρούς αμύθητης αξίας.

Ο Αντρέας Κόπερ και ο Πιοτρ Ρίχτερ είχαν ανακοινώσει πέρσι ότι "εντόπισαν" ένα τρένο θαμμένο σε μια κρυφή σήραγγα κοντά στην περιοχή του Βάλτζμπριχ.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, το τρένο αυτό μετέφερε "λάφυρα" των Ναζί -κυρίως κοσμήματα-, αλλά και όπλα και εξαφανίστηκε σε μια σήραγγα την εποχή της προέλασης του Κόκκινου Στρατού, προς τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δύο άνδρες κατάφεραν να εξασφαλίσουν την άδεια που χρειάζονταν για να ξεκινήσουν την ανασκαφή, παρά τη μελέτη του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κρακοβίας που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "είναι απίθανο να υπάρχει ένα τρένο στο σημείο που έχουν υποδείξει οι δύο ερασιτέχνες αρχαιολόγοι".

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης, οι δύο κυνηγοί θησαυρών οδήγησαν την ομάδα τους στο Βάλτζμπριχ και ξεκίνησαν την ανασκαφή σε τρία διαφορετικά σημεία, μέσα σε έναν περιφραγμένο χώρο.

"Πρέπει να βρούμε μια σιδηροδρομική γραμμή, πιθανότατα την είσοδο της σήραγγας και, αν υπάρχει σήραγγα, μέσα εκεί πρέπει να βρίσκεται και ένα τρένο", είπε ο Αντρέι Γκάλι, ο εκπρόσωπός τους, μιλώντας σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης. "Τι ελπίζουμε; Να ανακαλύψουμε ένα είδος χρονοκάψουλας, κάτι από εκείνη την εποχή, από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ελπίζουμε να το πετύχουμε", συνέχισε.

Η ομάδα εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα "ευρήματα" της έρευνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ