ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ: 40.000 πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση για την απόπειρα πραξικοπήματος

Γιλντιρίμ: 40.000 πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση για την απόπειρα πραξικοπήματος
Ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόεδρος του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ και η σύζυγός του Semiha παρακολουθούν τον Συναγερμό για τη Δημοκρατία και τους Μάρτυρες, εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη που οργανώθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποστηρίχθηκε από το AKP, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016 REUTERS/Osman Orsal

Συνολικά 40.029 πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (Binali Yildririm).

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι 20.355 πρόσωπα έχουν επισήμως συλληφθεί, περίπου δηλαδή οι μισοί από όσους κρατούνται.

Όλοι τους βαρύνονται με υποψίες ότι ενέχονται στην απόπειρα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), την οποία η Άγκυρα επιρρίπτει σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen).

Yildirim BaşbakanTRTde 2016 08 17 Twitter Search

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλά στο TRT και τους δημοσιογράφους (Yaşar Taşkın Koç) και Ερχάν Τσελίκ (Erhan Çelikk) - Πηγή: Twitter ‏@trt1

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι 79.900 πρόσωπα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό εν μέσω των διωγμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις τάξεις του στρατού, της αστυνομίας, του δικαστικού σώματος και της δημόσιας διοίκησης. Επίσης, έκλεισαν 4.262 εταιρείες και θεσμοί που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο καταδίκασε. Η Τουρκία αξιώνει την έκδοσή του από τις αμερικανικές αρχές. Η Ουάσινγκτον απαντά ότι θα προχωρήσει στην έκδοση μόνο εάν της παρουσιαστούν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ