ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κάτω από 10% το ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά από το 2012

Γαλλία: Κάτω από 10% το ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά από το 2012
REUTERS / POOL

Για πρώτη φορά από το 2012 το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία έπεσε κάτω από το 10%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η μείωση της ανεργίας ίσως δώσει και μία ώθηση στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει εξαρτήσει το πολιτικό του μέλλον, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, από τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, στο 9,6% του ενεργού πληθυσμού στη μητροπολιτική Γαλλία και στο 9,9%, αν συνυπολογιστούν τα υπερπόντια εδάφη, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INSEE.

Τα δύο ποσοστά αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο της ανεργίας από το 3ο τρίμηνο του 2012. Έκτοτε ο δείκτης για ολόκληρη τη Γαλλία ουδέποτε πέρασε κάτω από το συμβολικό όριο του 10%.

Η ανεργία μειώθηκε σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όμως η μείωση είναι εντονότερη όσον αφορά στην ανεργία των νέων: μειώθηκε κατά 0,4% στο 24,3%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2014.

Ωστόσο το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων --αυτών που δεν έχουν δουλειά πάνω από έναν χρόνο-- παρέμεινε σταθερό στο 4,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ