ΚΟΣΜΟΣ

Για στρατιωτικό νόμο μιλά ο Ποροσένκο

Για στρατιωτικό νόμο μιλά ο Ποροσένκο

Ανοιχτό αφήνει ο Πέτρο Ποροσένκο το ενδεχόμενο να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία και να κινητοποιηθούν εκ νέου οι ένοπλες δυνάμεις εάν επιδεινωθούν οι συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας.

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί στα ανατολικά και στην Κριμαία δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να αναγκαστούμε να επιβάλουμε στρατιωτικό νόμο και να ανακοινώσουμε περαιτέρω κινητοποίηση του στρατού», ανέφερε ο Ποροσένκο σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο «στρατιωτικό νόμο», ούτε αν το μέτρο αυτό θα ισχύσει σε όλη τη χώρα ή μόνο σε ορισμένες περιοχές.

Η ουκρανική νομοθεσία ορίζει ότι ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλεται με προεδρικό διάταγμα που απαιτείται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να σημαίνει μεταξύ άλλων περιορισμό στις μετακινήσεις και τις δημόσιες συναθροίσεις, απαγόρευση λειτουργίας κομμάτων και ορισμένων θεσμών.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις τις τελευταίες 24 ώρες.

Στελέχη των αυτονομιστών από την άλλη κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό ότι εξαπολύει επιθέσεις σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες, ακόμη και με βαρέα όπλα τα οποία υποτίθεται ότι έχουν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή, με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας, ανέφερε ότι κατέγραψε "μεγάλο αριθμό" παραβιάσεων αυτήν την εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ