ΚΟΣΜΟΣ

Νικαράγουα: Τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στο μοναδικό διυλιστήριο της χώρας

Νικαράγουα: Τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στο μοναδικό διυλιστήριο της χώρας

Δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο ως χθες Παρασκευή η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την Τετάρτη σε διυλιστήριο στις ακτές της Νικαράγουα (Nicaragua) στον Ειρηνικό Ωκεανό, με στήλες πυκνού τοξικού καπνού να υψώνονται στον ουρανό, όπως κατέγραψαν εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε, όταν εξερράγη δεξαμενή καυσίμων χωρητικότητας 144.000 βαρελιών στο διυλιστήριο της εταιρείας Puma Energy στο Πουέρτο Σαντίνο (Puerto Sandino), 70 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μανάγκουα (Managua).

Το βράδυ της Πέμπτης, η φωτιά εξαπλώθηκε σε δεύτερη δεξαμενή, που επίσης εξερράγη, αναγκάζοντας τους άνδρες της πυροσβεστικής να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Telenica Canal 8.

Οι στήλες του καπνού έφθαναν σχεδόν τα τρία χιλιόμετρα σε ύψος και ο τοξικός καπνός κινούνταν δυτικά προς την κατεύθυνση της θάλασσας.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο Γκιγιέρμο Γκονσάλες (Guillermo González) –συνδιευθυντής του Εθνικού Συστήματος Πρόληψης Καταστροφών (Sistema Nacional para la Prevención, Mitigación y Atención de Desastres – SINAPRED)– στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal 4. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να παραμένουν σε απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου μακριά από τον χώρο όπου συνέχιζε να μαίνεται η πυρκαγιά.

Όπως ανέφερε, οι κατοικίες που βρίσκονται κοντά στο διυλιστήριο, στις οποίες ζουν περίπου 6.000 άνθρωποι, δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Οι αρχές έχουν θέσει σε ετοιμότητα πολλά κέντρα στέγασης για την περίπτωση που ο άνεμος αλλάξει κατεύθυνση ή η πυρκαγιά απειλήσει κοντινά οικήματα.

Το διυλιστήριο στο Πουέρτο Σαντίνο είναι το μοναδικό στη Νικαράγουα. Ανήκε στην αμερικανική Esso έως το 2011, όταν και αγοράστηκε από την Puma Energy, που εδρεύει στην Ελβετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ