ΚΟΣΜΟΣ

Ρίο 2016: Πως αποκαλύφθηκε το ρωσικό σκάνδαλο με το ντόπινγκ

Ρίο 2016: Πως αποκαλύφθηκε το ρωσικό σκάνδαλο με το ντόπινγκ
REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

Πως ξετύλιξε τον μίτο του ντόπινγκ κι έφτασε στην αποκάλυψη του περίφημου σκανδάλου στη Ρωσία, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό όλης της ρωσικής ομάδας στίβου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, περιέγραψε ο 53χρονος δημοσιογράφος Χάγιο Σέπελτ, ο οποίος αποκάλυψε επίσης, ότι πλέον ζει σε καθεστώς προστασίας.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Gazzetta Dello Sport, αρχικά είχε αρχίσει να ερευνά το θέμα του ντόπινγκ στην ανατολική Γερμανία, όμως όλα άλλαξαν το 2011, όταν έμαθε τυχαία πως ένας Ρώσος ακαδημαϊκός είχε ανακαλύψει μια ουσία που έδινε ενέργεια.

Όταν άρχισαν να ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από Ρώσους αθλητές, ο 53χρονος γερμανός δημοσιογράφος του ARD ταξίδεψε ως τη Μόσχα, όπου συνάντησε τον ακαδημαϊκό που είχε ανακαλύψει εκείνη την ουσία, την οποία ήταν πρόθυμος να του προμηθεύσει έναντι 100.000 δολαρίων. Σύμφωνα με τον Σέπελτ, επρόκειτο για μια ουσία όμοια με αυξητική ορμόνη.

Συνεχίζοντας την έρευνά του ο γερμανός δημοσιογράφος, έφτασε στην Γιούλια Στεπάνοβα και τον σύζυγό της, που τον πληροφόρησαν με λεπτομέρειες για ό,τι συνέβαινε στη Ρωσία με τις απαγορευμένες ουσίες.

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει η έκθεση της McLaren και τότε η ΔΟΕ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει σχετικά με τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσάνγκ, στη Νότια Κορέα.

«Προς το παρόν, τα σήματα που προέρχονται από τη Μόσχα δεν είναι καλά. Δεν υπάρχει πραγματική επιθυμία για αλλαγή», εκτιμά ο Σέπελτ, ο οποίος μετά τις αποκαλύψεις του ζει πλέον με προστασία, καθώς δέχεται απειλές σε καθημερινή βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ