ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Πιθανώς σκοτώθηκε ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Πιθανώς σκοτώθηκε ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ
REUTERS/Emmanuel Braun/File Photo

Η πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκότωσε ανώτατα στελέχη της Μπόκο Χαράμ -σε αεροπορική επιδρομή- πιθανώς και τον ηγέτη της, την ίδια ώρα που ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι έφτανε στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι κυβερνητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το βράδυ της Παρασκευής στόχους της Μπόκο Χαράμ, στο δάσος της Σαμπίσα στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας και οι Αρχές θεωρούν ότι ο ηγέτης τους, ο λεγόμενος 'Αμπουμπάκαρ Σεκάου', τραυματίστηκε θανάσιμα από την επίθεση.

Ο στρατός έχει ανακοινώσει και στο παρελθόν πως ο Σεκάου είναι νεκρός, αλλά αργότερα η οργάνωση δημοσιοποίησε βίντεο στα οποία εμφανίζεται ένας άνδρας που δηλώνει πως είναι ο ηγέτης και ότι είναι σώος και αβλαβής.

Προς το παρόν η Μπόκο Χαράμ, η οποία επικοινωνεί με τα μέσα ενημέρωσης μόνον μέσω βίντεο, δεν έχει αντιδράσει στη σημερινή ανακοίνωση της πολεμικής αεροπορίας.

Από την πλευρά της, η Νιγηρία ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ να πουλήσουν αεροσκάφη για να τα χρησιμοποιήσει στη μάχη της κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης, -η οποία ιδρύθηκε στο βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο πριν από επτά χρόνια. Οι ΗΠΑ είχαν μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων και είχαν σταματήσει την εκπαίδευση νιγηριανών στρατιωτών κυρίως λόγω των ανησυχιών που υπήρχαν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών που κρατούνταν από τις Αρχές.

Ο Κέρι δεν σχολίασε την είδηση αυτή κατά την άφιξή του σήμερα Τρίτη στη Νιγηρία. Ωστόσο, κατά την πρώτη στάση που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη χώρα, στην απομακρυσμένη βορειοδυτική πόλη Σοκότο, δήλωσε ότι "ο αγώνας κατά της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης θα πετύχει μόνον αν αντιμετωπιστούν οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι εντάσσονται σε οργανώσεις μαχητών και αυτές κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους".

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται αργότερα σήμερα να μεταβεί στην Αμπούζα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Μουχαμαντού Μπουχάρι, σύμφωνα με αξιωματούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ