ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Χτυπάει "κουδούνι" με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

Γαλλία: Χτυπάει "κουδούνι" με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας
REUTERS/Pascal Rossignol

Ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία οι γαλλικές αρχές, ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, Γάλλοι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι η Γαλλία θα αναπτύξει περίπου 3.000 εφέδρους της εθνικής στρατοχωροφυλακής, θα εκπαιδεύσει τις σχολικές αρχές και θα διεξάγει αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στα σχολεία.

Μετά από σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων που έπληξαν τη Γαλλία, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Μεταξύ των βασικότερων μέτρων που θα λάβουν οι γαλλικές αρχές βρίσκεται η υποχρεωτική οργάνωση εκ μέρους των διευθύνσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριών ασκήσεων ασφαλείας, μεταξύ αυτών μια προσομοίωση επίθεσης και εισβολής τζιχαντιστών στο σχολείο.

Περίπου 500 διευθυντές σχολείων θα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο στο εθνικό κέντρο στρατοχωροφυλακής προκειμένου να μπορούν να διευθύνουν κέντρα αντιμετώπισης κρίσεων και να ενεργούν ως σύνδεσμοι με τους αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια μαθητές της τελευταίας χρονιάς του λυκείου αναμένεται να εκπαιδευτούν στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ δήλωσε ότι «η απειλή είναι υψηλή και πραγματική». Ταυτόχρονα τόνισε ότι «δεν υποκύπτουμε στον πανικό ή την παράνοια».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών σημείωσε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα επικεντρώνονται στις περιοχές περιμετρικά των σχολείων και ότι 3.000 έφεδροι της στρατοχωροφυλακής θα αναπτυχθούν για να ενισχύσουν άλλες δυνάμεις, μεταξύ αυτών, την αστυνομία.

«Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί περιμετρικά των σχολείων. Η παρακολούθηση περιμετρικά των σχολείων, των λυκείων και των πανεπιστημίων θα ενισχυθεί από κινητές μονάδες που θα κάνουν περιπολίες» περιέγραψε ο Μπερνάρ Καζνέβ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ