ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του μπουρκίνι σε όλη τη Γαλλία ο Ν. Σαρκοζί

Υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του μπουρκίνι σε όλη τη Γαλλία ο Ν. Σαρκοζί
REUTERS/ STRINGER

Μετά το σάλο που προκλήθηκε στη Γαλλία –και όχι μόνο- όταν αστυνομικοί ανάγκασαν μουσουλμάνα να βγάλει το μπουρκίνι (μουσουλμανικό μαγιό) στην παραλία Promenade des Anglais στη Νίκαια και ο Νικολά Σαρκοζί τοποθετήθηκε για το θέμα.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017, διαμήνυσε ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί, θα ζητήσει την πλήρη απαγόρευση του μπουρκίνι που φορούν οι συντηρητικές μουσουλμάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία.

«Το μπουρκίνι είναι μια πολιτική πράξη, είναι μια πρόκληση. Αρνούμαι το μπουρκίνι στις γαλλικές παραλίες, αρνούμαι το μπουρκίνι στις γαλλικές πισίνες. Στηρίζω ανεπιφύλακτα τους δημάρχους της δεξιάς και της αριστεράς οι οποίοι για να διατηρήσουν την ασφάλεια το απαγόρευσαν», δήλωσε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην κεντρική Γαλλία και πρόσθεσε:

«Ζητάω να υπάρξει νόμος που θα το απαγορεύει σε ολόκληρο το γαλλικό έδαφος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους δημάρχους μόνους τους απέναντι σε μια τέτοια πρόκληση».

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις τριών παραλιακών δήμων της Γαλλίας για απαγόρευση του μπουρκίνι, έχουν πυροδοτήσει έναν έντονο δημόσιο διάλογο στη χώρα, με μουσουλμανικές οργανώσεις να τις χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές, διχαστικές και ισλαμοφοβικές.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε προηγούμενη συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα υπερασπίστηκε τις απαγορεύσεις των δήμων, αλλά τόνισε πως δεν βλέπει την ανάγκη για ψήφιση νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο. Η υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών επίσης υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, από την πλευρά του σημείωσε πως «η απαγόρευση του μπουρκίνι σε ορισμένες παραλίες της Γαλλίας δεν πρέπει να οδηγήσει στον στιγματισμό».

«Η διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και η πιθανότητα λήψης του μέτρου των απαγορεύσεων δεν πρέπει να οδηγήσουν σε στιγματισμούς ή στην αντιπαλότητα μεταξύ των Γάλλων πολιτών, να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου», επισήμανε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία - απαγόρευση μπουρκίνι: Οργισμένες αντιδράσεις, επεισόδια και συλλήψεις

Γαλλία: Ελέγχους σε γυναίκες που φορούν μπουρκίνι στις παραλίες

Γαλλία: Ο δήμαρχος των Καννών απαγόρευσε το μπουρκίνι στις παραλίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ