ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν εγκαινίασε την τρίτη γέφυρα στα στενά του Βοσπόρου (pics)

Ο Ερντογάν εγκαινίασε την τρίτη γέφυρα στα στενά του Βοσπόρου (pics)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STR

O πρόεδρος της Τουρκίας εγκαινίασε την Παρασκευή την τρίτη γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ένα έργο με σημαντικές τεχνικές προκλήσεις που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Αυτή η τρίτη κατά σειρά οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, μία από τις μεγαλύτερες κρεμαστές γέφυρες στον κόσμο, στοχεύει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στους δρόμους κατά μήκος της μητρόπολης και τη μείωση της κίνησης στις δύο πρώτες γέφυρες που εκτείνονται στον Βόσπορο και συνδέουν επίσης την ευρωπαϊκή και ασιατική πλευρά της πόλης.

640x640 3

REUTERS/Murad Sezer

Η γέφυρα Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, που θα δοθεί στην κυκλοφορία από το Σάββατο, αποτελεί μέρος του μεγαλόπνοου οδικού σχεδίου που θα επιτρέψει στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκία να επεκταθεί έως τη Μαύρη Θάλασσα.

640x640 4

REUTERS/Osman Orsal

«Βρισκόμαστε στην Ευρώπη και θα ενωθούμε με την Ασία διά θαλάσσης για τρίτη φορά» δήλωσε ο Ερντογάν προτού κόψει την κορδέλα. «Θα συνδέσουμε τις ηπείρους χάρη στη γέφυρα» επισήμανε και πρόσθεσε: «Οι ταινίες ολόκληρου του πλανήτη θα γυρίζονται εδώ».

640x640 5

REUTERS/Osman Orsal

Και από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε ότι «η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη γεφυρών», μια πόλη «απαράμιλλη που ενώνει τις ηπείρους και τους πολιτισμούς».

17017486

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STR

Η γέφυρα «Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ δεν είναι μόνο μια γέφυρα αλλά ένα έργο τέχνης» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας την υβριδική της σχεδίαση καθώς η γέφυρα είναι κρεμαστή και καλωδιωτή, ως «θαύμα της μηχανικής».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ